MMF: Zakon o PIO bez promena

MMF i Vlada Srbije dogovorili su da se predlog Zakona o PIO vrati u skupštinsku proceduru "bez suštinskih promena" u odnosu na prethodnu verziju.

Izvor: B92

Petak, 05.11.2010.

14:40

Default images

U pisanoj izjavi šefa misije Alberta Jegera navodi se da su svi kriterijumi stendbaj aranžmana ispunjeni, "mada je inflacija bila nešto iznad dogovorene i gornje granice".

"Inflacija je porasla proteklih meseci, zahvaljujući promenljivim cenama hrane i uticaju depresijacije deviznog kursa na cene", izjavio je Jeger.

On je ocenio da postoje ohrabrujući znaci da se nastavlja oporavak srpske ekonomije zasnovan na izvozu i da se očekuje da će privredni rast dostići najmanje 1,5 procenat ove i 3 procenta sledeće godine.

Po projekcijama MMF inflacija će privremeno premašiti gornju granicu koridora na kraju 2010. godine (6±2 procenta), vraćajući se u ciljani okvir (4,5±1,5 procenta) pred kraj 2011. godine.

"Iako je tokom misije postignut značajan napredak u razgovorima o budžetu za 2011. godinu, pregovori nisu mogli da budu okončani za vreme boravka misije", navodi se u pisanoj izjavi Alberta Jegera.

Dodaje se da će monetarna politika i dalje biti fokusirana na inflaciju, koja se pojavila kao osnovna briga za kreatore politike.

"Misija je takođe razgovarala o drugim pitanjima, uključujući predviđeno postepeno ukidanje programa kreditne podrške, unapređenju okvira za restrukturiranje dugova preduzeća i ubrzanje strukturnih reformi kako bi se postigao brži rast produktivnosti i kreirali dobro plaćeni poslovi", saopštio je Jeger.

Posle završetka razgovora sa predstavnicima Vlade Srbije rečeno je da će se dalji razgovori između MMF-a i Vlade Srbije, povodom stendbaj aranžmana, obavljati na relaciji Vašington-Beograd, a posrednik u toj komunikacije biće stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Bogdan Lisovolik.

Vlada: Razgovori će biti nastavljeni

Vlada Srbije saopštila je da je sa predstavnicima MMF-a dogovoreno da se nastave razgovori u okviru šeste revizije kreditnog stend baj aranžmana od oko tri milijarde evra.

Kako se navodi u saopštenju, tokom revizije razmatrani su rebalans ovogodišnjeg budžeta, budžet za 2011. godinu, kao i izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Šesta revizija stend baj aranžmana Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda biće uspešno završena jer razgovori o tome nisu prekinuti, već je dogovoreno da se dijalog dve strane nastavi, izjavio je član Ekonomskog savea premijera Srbije Jurij Bajec.

On je rekao da se uspešan završetak tekuće revizije stend baj aranžmana može očekivati nakon što budu precizirani svi elementi ekonomske politike u ovoj i narednoj godini, a u skladu sa ranije postignutim dogovorima između Vlade Srbije i MMF-a.

Sa MMF-om je dogovoren okvir rebalansa budžeta za 2010. godinu, kao i osnovni fiskalni pokazatelji budžeta za narednu godinu.

Deficit budžeta za 2011. godinu iznosiće četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je u skladu sa nedavno usvojenim izmenama Zakona o budžetskom sistemu.

Vlada je saopštila i da je dogovoreno da se u toku narednih nekoliko sedmica izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ponovo nađu pred poslanicima Skupštine Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: