Od Beograda do Đenove i nazad

Savet za nacionalnu bezbednost raspravlja o divljanju huligana i o vezi događaja u nedelju i sinoć u Italiji, saznaje B92. Sednicu sazvao predsednik Tadić.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 13.10.2010.

16:31

Default images

Vlast smatra da nije slučajno to što se neredi ekstremista organizuju uvek kada se Srbiji dogodi nešto dobro, kao što su to juče bile poruke Hilari Klinton.

Korak napred - dva unazad. Klintonova još nije ni otišla iz Beograda u koji je donela dobre vesti o pomaku Srbije, a iz Đenove stižu slike divljanja srpskih huligana.

Ko stoji iza nereda u Beogradu i Đenovi? Da li su to mladi ljudi siromašni i nezaposleni, ili huligani iza kojih stoje interesne grupe? Da li su na državu krenule političke grupe ili mafijaši?

Ovo su neka od pitanja koja se nameću posle dobro organizovanih nereda u Beogradu i Đenovi.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović kaže da je vrlo lako da su pojedini nezadovoljnici instrumentalizovani od mračne politike.

Na slikama nereda - i u Beogradu i u Đenovi, uvek se mogu videti ista lica. Javnost u Srbiji danima licitira imenima onih koji iza njih stoje.

Kao mogući finansijeri u medijima se pominju narkobos Darko Šarić i ruski ekstremisti.

Predstavnici vlasti tvrde da je jasno da iza huligana stoje interesne grupe, ali ih i dalje javno ne imenuju.

“Ne verujem da je u pitanju priča o državnom udaru”, navodi Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde.

Za nerede i haos lider LDP-a Čedomir Jovanović ranije je optužio Tomislava Nikolića i Vojislava Koštunicu.

Sada traži vanrednu sednicu Skupštine i istinu koju treba da izgovori država.

"Ovde se sve zna, kao što se znalo ko pokušava da nas ubije 2000. I izgledaju glupe interpretacije po kojima Darko Šarić šalje pare iz džungle", kaže Jovanović.

Nikolić: Stalno smo osuđivali nasilje

Predsednik naprednjaka Tomislav Nikolić ne misli da su naprednjaci izjavama da su "na beogradskim ulicama bili mladi siromašni ljudi" amnestirali huligane, jer su, kaže, stalno osuđivali nasilje.

Vlast je sarađivala sa ljudima koji su pravili poslednjih deset godina nerede, kaže Nikolić.

"Isključite politiku iz ovoga, u ovome nema politike ili bar nema SNS-a. Svako ko na bilo koji način pokušava da na neki kontekst stavi SNS u vezu sa događajima u Beogradu ima lošu nameru i čak ni sam ne misli da je sve to tačno", kaže Nikolić.

B92: A kakve su vaše veze sa desničarskim organizacijama?

Nikolić: Ne znam šta vam znači desničarske organizacije.

B92: Pa one iste sa kojima je Vučić lepio plakate Sigurna kuća za Ratka Mladića...

Nikolić: Možda je to bio jedini susret naš sa njima. Nikakvu komunikaciju sa njima nemamo, nikakve telefonske razgovore, nikakve susrete.

Nova Srbija: Nevina deca

Velimir Ilić ranije je štitio huligane koji su razbijali Beograd posle proglašenja nezavisnosti Kosova.

Funkcioner njegove Nove Srbije Miroslav Markićević je juče rekao da mu je žao što nije bio u Beogradu sa mladim ljudima, a mišljenje ne menja ni posle incidenta u Đenovi.

"Samo sam rekao da se stidim što ta sila nije primenjena na mojim leđima kao narodnom poslaniku nego na toj deci koja su nevina", kaže Markićević.

"Uostalom, šta ćemo da radimo ako ih sledeći put bude 60.000? Hoćemo da uhapsimo 60.000? Njima neka alternativa mora da se ponudi, sa njima mora da se razgovara", rekao je on.

"Nisam ni u kakvom kontaktu sa desničarskim organizacijama i nikoga ne poznajem sem Boška Obradovića, zato što je iz Čačka", kaže Markićević.

DS: Sramotne izjave, udar na državu

Jelena Trivan, portparolka Demokratske stranke, kaže da su Markićevićeve izjave za demokrate - sramotne.

Ona kaže da su neredi u Beogradu i Đenovi udar na državu.

"Neredi nemaju veze sa Paradom već iza toga stoje finansijeri, sprege sa organizovanim kriminalom i u narednim danima će Srbija dobiti odgovore", kaže Trivanova.

Policija istražuje ko stoji iza huligana od političara i mafijaša, ali se niko za sada o tome zvanično ne oglašava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: