Četvrtak, 07.10.2010.

10:16

Štefan File u poseti BiH

U dvodnevnu posetu BiH danas će doputovati evropski komesar za proširenje Štefan File, kako bi preneo evropsku poruku o neophodnosti reformi u toj zemlji.

Izvor: B92

Default images

File dolazi upravo posle opštih izbora, pa će njegove poruke imati još veću težinu.

Bosanskohercegovački zvaničnici će u isto vreme osluškivati glasove iz Evropskog parlamenta, koji danas nastavlja raspravu o liberalizaciju viznog režima za građane BiH.

File dolazi u Sarajevo s porukom kako je krajnje vreme da Bosna i Hercegovina pokrene ključne reforme, koje su potrebne za nastavak njenog evropskog puta.

Fileove poruke biće upućene novoizabranim predstavnicima u institucijama Bosne i Hercegovine, iako će se sastati sa najvišim državnim zvaničnicima iz starog saziva – sa članovima Predsedništva.

Političke konsultacije s liderima političkih stranaka u Bosni i Hercegovini ukazuju na to da će File preneti evropsku poruku kako institucije u Briselu očekuju što brže formiranje institucija nakon izbora i intenziviranje reformi.

“Razgovor će biti na temu ključnih pitanja reformi koje su potrebne BiH kako bi se približila EU. Takođe, potpisaće se i memorandum o razumevanju o makroekonomskoj finansijskoj pomoći EU za BiH, čiji je iznos 100 miliona evra”, kaže portparolka Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Zora Stanić.

Najznačajnije pitanje u odnosima između Sarajeva i Brisela u ovom trenutku svakako je vizna liberalizacija.

File dolazi u Sarajevo upravo u vreme kad Evropski parlament razmatra liberalizaciju viznog režima za bosanskohercegovačke građane.

Odluka o tom pitanju mogla bi biti donesena danas, ali nije izvesna, pa zvaničnici u BiH očekuju da će imati nešto jasniju sliku o evropskom stavu nakon razgovora sa evropskim komesarom za proširenje.

Jasno je da je ključ za rešavanje vizne liberalizacije za Bosnu i Hercegovinu mišljenje Francuske, koja je zatražila dodatne sigurnosne garancije od Bosne i Hercegovine i tako praktično stala na put ukidanju viza za građane BiH.

Evropska izvestiteljka za pitanje viza i zastupnica u evropskom parlamentu, Slovenka Tanja Fajon, vjeruje kako nema razloga da glas Francuske bude negativan.

“U Evropskom parlamentu postoji dovoljna podrška. Ja mislim da su građani BiH sada zaslužili neku pozitivnu vest iz Brisela. Mislim i da je BiH učinila dobru kampanju da ljudi znaju šta znači vizna liberalizacija i to je, rekla bih, smirilo neke zemlje članice EU koje su imale strahove šta će se desiti nakon otvaranja graniaca”, rekla je ona.

Tokom današnjih sastanaka komesara Filea sa političarima u Bosni i Hercegovini očito će se sa velikom pažnjom osluškivati vesti iz Evropskog parlamenta.

Eventualna pozitivna odluka o ukidanju viza bila bi veliki podstrek za nove vlasti u BiH, koje bi tako odmah nakon formiranja novih saziva državnih institucija, krenule u svoj mandat sa jednim velikim ispunjenim ciljem. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: