Novosti: Klintonova 12.10. u Srbiji

Američka državna sekretarka dolazi u prvu zvaničnu posetu Beogradu najverovatnije 12. oktobra, saznaju nezvanično "Novosti".

Izvor: B92

Nedelja, 26.09.2010.

21:52

Default images

Sagovornici iz vrha vlasti rekli su za "Novosti" da još nije utvrđen dnevni red posete, niti je preciziran spisak tema o kojima će prva dama američke diplomatije razgovarati s našim zvaničnicima.

Iako izvori "Večernjih novosti" ubeđuju da su planeri još prazni, očigledno je da se dolazak Klintonove poklapa sa najavljenim početkom novih pregovora o Kosovu i Metohiji.

U proteklih 27 godina svega su tri visoka zvaničnika SAD došla u službenu posetu Srbiji. Potpredsednik Džozef Bajden prošle godine boravio je u Beogradu, u koji je 2003. došao i tadašnji potpredsednik Kolin Pauel. U junu 1983. godine u našoj zemlji je boravio ondašnji prvi čovek Amerike Džimi Karter.

Zato se može očekivati da domaćini sa visokom gošćom u svojim kabinetima upravo pokrenu priču o modalitetima budućeg dijaloga Beograda i Prištine, ali i o nastavku evropskog puta Srbije.

Klintonova u Beograd stiže svega mesec dana posle jednoglasnog usvajanja izmenjene srpske rezolucije u Njujorku, što bi mogao da bude i signal da su Srbija i Amerika na dobrom putu da postepeno prevaziđu decenijski nesporazum izazvan NATO bombama 1999. i priznanjem nezavisnog Kosova.

Ivan Vujačić, bivši ambasador Srbije u Vašingtonu, smatra da je dolazak Klintonove dobra vest, jer njena poseta "pokazuje spremnost Amerike da se sa EU angažuje u smislu daljih evrointegracija ovog prostora".

"Cilj je, svakako, i da Amerika pomogne dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Unije“, kaže Vujačić za "Novosti".

"To je i dobra prilika da se saopšte stavovi naše strane uoči nastavka pregovora o Kosovu. Ipak, ne treba shvatati posetu kao neki spektakularan obrt. Amerika će, bez sumnje, podržati naše aspiracije ka EU, ali očekuju da budemo konstruktivni prilikom predstojećeg dijaloga. I sigurno neće promeniti svoj stav prema Kosovu“, dodaje Vujačić.

Profesor međunarodnih odnosa na FPN i nekadašnji ambasador Srbije u Parizu Predrag Simić smatra da Klintonova ne dolazi u Beograd da bi "zavrtala ruke".

"Ne verujem u to, jer smo napravili takav zaokret da praktično jurimo u zagrljaj Prištini“, kaže Simić.

"Očigledna je veća spremnost Beograda na ustupke nego kod Albanaca. Uostalom, sama činjenica da u neku državu dolazi državni sekretar SAD moćan je signal da u toj zemlji ne vidi neprijatelja.

Simić očekuje da će posle promene rezolucije u UN Amerika biti jak vetar u leđa Srbiji za članstvo u EU.

"Slikovito rečeno, od svih 27 članica EU možda je najuticajnija Amerika. Ali, naša vlast mora istovremeno da pazi i da približavanje Americi ne donese i zahlađenje odnosa sa Moskvom“, kaže Simić.

Dolazak Klintonove biće, bez sumnje, krupan diplomatski događaj. I biće velika uvertira za samit srpske i italijanske vlade, koji je već zakazan za 13. i 14. oktobar u našem glavnom gradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: