Četvrtak, 16.09.2010.

07:21

Ministri traže brži put u EU

Nakon susreta s potpredsednikom vlade Božidarom Đelićem Štefan File rekao da će EK krenuti s izradom "mišljenja" o spremnosti Srbije da dobije status kandidata.

Izvor: B92, Beta

Default images

Evropski komesar za proširenje rekao da se nada da će u oktobru EU učiniti novi korak ka kandidaturi Srbije za članstvo i da će Komisija reagovati odmah.

File je naglasio da, posle zajedničkog pristupa EU i Srbije pitanju Kosova u UN, sada počinje nova faza odnosa Srbije i Unije, uz očekivanje i novog koraka ka otelotvorenju evropskih težnji Srbije.

File je rekao da će Evropska komisija nakon dobijanja statusa kanditata Srbiji odmah uputiti niz pitanja.

Ta pitanja i odgovori koje će srpske vlasti dati Evropskoj komisiji biće "obrađeni", po rečima Filea, da bi "negde iduće godine ponovo sve bilo stavljeno pred zemlje-članice EU".

A to će, istakao je evropski komesar za proširenje, biti "objektivna ocena dotadašnjeg napretka Srbije, uključujući preporuke Evropske komisije za dalje korake".

Đelić je naglasio da se takođe veoma nada da će, s obzirom na evropsko-srpsko "partnerstvo" iskazano prilikom usvajanja rezolucije u UN, u oktobru Savet ministara EU zatražiti "mišljenje" Evropske komisije o spremnosti Srbije za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

On je rekao da će Srbija sve zahteve sprovesti "na najbrži i najbolji način".

Potpredsednik Vlade je naveo da je Filea upoznao s najnovijim potezima srpskih vlasti u sprovođenju evropskih reformi, i to u borbi protiv organizovanog kriminala, preustrojstva pravosuđa i brizi za prava manjina.

Dinkić tražio ubrzanu integraciju u EU

Inače, u Briselu je u sredu boravio potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, koji je zatražio podršku evropskih lidera za ubrzanu integraciju Srbije u Evropsku uniju.

Živi odnosi Beograda i Brisela usledili su nakon dogovora Srbije i EU oko Rezolucije o Kosovu u UN. Time je, kako se čini, ubrzan proces prosleđivanja zahteva za kandidaturu Srbije na razmatranje Evropskoj komisiji.

To bi trebalo da se desi u oktobru, a potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, koji u Briselu u ime G17 plus čiji je lider, učestvuje na Samitu evropskih narodnih partija, zatražio je podršku evropskih lidera za ubrzanu integraciju Srbije u Evropsku uniju.

Samit evropskih narodnih partija je, inače, najveća evropska politička grupacija, koju čine stranke desnog centra, a u svojim redovima okuplja i predsednike i premijere 15 zemalja članica Unije.

"Intenzivna putovanja" i njihov uticaj

Dragomir Janković iz Evropskog ekonomskog instituta iz Brisela za B92 kaže da je odluka Brisela o prosleđivanju kandidature svakako politička, ali da intenzivna putovanja srpskih poltičara u sedište EU na to nemaju poseban uticaj.

"Mislim da su ta ubrzana putovanja srpskih političara prema Briselu i evropskim gradovima, pre svega, namenjena domaćoj javnosti i za domaću političku upotrebu", rekao je Janković.

"Što se tiče samih odluka EU, verujem da omekšavanje ili usaglašavanje rezolucije (o Kosovu) ima nekog značaja za brži put Srbije prema EU, ali ne preterano velikog. Ono što je sasvim sigurno je da diplomatska aktivnost srpskih političara neće doprineti tom bržem putu", smatra on.

Belgija, koja predsedava EU, najavila je da će pitanje prosleđivanja kandidature Srbije Evropskoj komisiji biti stavljeno na dnevni red Saveta ministara 26. oktobra u Luksemburgu.

Srbija je kandidaturu predala krajem prošle godine, nekoliko dana nakon ukidanja viza.

Dragomir Janković ukazuje na to da brzina srpskog puta ka EU zavisi pre svega od toga koliko je Srbija spremna da ispunjava kriterijume koje pred nju Brisel postavlja.

“Ono od čega Srbija može imati vajde jeste konkretna saradnja sa Evropskom unijom po pitanju različitih stvari koje EU traži. EU ima određene zahteve, međunarodna zajednica ima određene zahteve prema Srbiji, i srpski put i prema drugim zemljama i prema zemljama EU zavisiće od toga koliko je Srbija spremna da te zahteve ispunjava”, rekao je Janković.

Podsetimo da je do sada “glavna kočnica” bržeg puta ka Uniji bilo to što Srbija nije uhapsila i izručila Ratka Mladića Hagu, na čemu insistira Holandija.

File se nada da će biti brzo postignuta saglasnost

Štefan File (Beta)
Evropski komesar za proširenje Štefan File, pred dolazak u Beograd, nešto ranije danas je rekao da se nada da će zemlje EU "veoma brzo" postići saglasnost da zatraže mišljenje od Evropske komisije o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Na pitanje da li stiže u Beograd s ohrabrenjem i boljim izgledima za ugrađivanje Srbije u EU, posle saglasnosti o rezoluciji u UN i nagodbe o pokretanju dijaloga Beograd-Priština, File je uzvratio da je "sad važno da dijalog Srbije i Kosova počne s ciljem da se podstakne saradnja, ostvari napredak na putu u Evropu i poboljša život ljudi".

On je dodao da će "Evropska komisija u novembarskom godišnjem izveštaju dati pregled napretka koji je Srbija ostvarila u sprovođenju prioriteta evropske integracije i ukazati na kojim ključnim poljima je neophodan dalji napredak".

File dodaje i da "Srbija ima potencijal da brzo napreduje na putu integracije u EU".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: