Centar nauke i simbol arhitekture

Ministar nauke Božidar Đelić pozvao je sve arhitekte u svetu da učestvuju na međunarodnom konkursu za arhitektonsko rešenje Centra za promociju nauke.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.09.2010.

17:33

Default images

Međunarodni arhitektonski konkurs za rešenje zgrade koja će biti u novobeogradskom Bloku 39, biće raspisan 15. septembra.

"To je konkurs koji će obezbediti da se kroz dve godine u Beogradu pojavi nesvakidašnji objekat gde će osnovci i srednjoškolci, njihovi roditelji i učitelji imati prilika da se upoznaju sa naukom i tehnologijom", rekao je Đelić.

Konkurs će, kako je navedeno na konferenciji, trajati do 21. oktobra, a rezultati će biti objavljeni 17. decembra ove godine.

Pobednik konkursa dobiće 60.000 evra, drugoplasirani 20.000 evra, dok će onom ko zauzme treće mesto pripasti 10.000 evra.

"Reč je o prvom međunarodnom arhitektonskom konkursu za idejno rešenje raspisanom u Srbiji posle skoro 30 godina", rekao je Đelić i dodao da je konkurs raspisalo ministarstvo u skladu sa preporukama Uneska i u saradnji sa Savezom arhitekata Srbije, Društvom arhitekata Beograda i Internacionalnom unijom arhitekata.

Đelić je istakao da je projekat deo programa investicija u naučnu infrastrukturu, koji se finansira sredstvima Evropske investicione banke, a da je njegova vrednost 20 miliona evra, što predstavlja pet odsto ukupnog investicionog programa.

On je rekao da će izgradnja objekta Centra za promociju nauke u novobeogradskom Bloku 39 obeležiti Beograd, ali i celu Srbiju, kao i da je ideja da on postane simbol nauke, urbanizma i arhitekture.

Prema njegovim rečima, zamišljeno je da Blok 39 bude moderan kampus nauke i umetnosti i da Beograd, poput Bilbaoa s muzejom Gugenhajm, bude na radaru svetske arhitekture.

On je istakao da će izgradnja Centra biti "prvi korak onoga šta bi trebalo da Blok 39 postane".

Prema njegovim rečima, cilj je da on postane mesto gde će biti locirani fakulteti nauke, tehnologije i umetnosti, gde će biti i postrojenja najnaprednijih instituta, ali i mesto za tehnološke firme.

Đelić je istakao da se očekuje da će Centar, koji će biti završen do kraja 2012, godišnje posetiti oko 200.000 đaka i odraslih.

Centar će biti smešten u zgradi od 10.000 metara kvadratnih, a njegove četiri glavne celine biće interaktivni izložbeni prostor, "naučni klub" sa laboratorijama i učionicama, planetarijum i višenamenskom konferencijskom dvoranom.

Đelić je rekao da je projekat tesno vezan sa projektom Petnice i sa Prirodnjačkim centrom koji će biti izgrađen u Svilajncu.

On je nakon konferencije obišao lokaciju u Bloku 39 gde će biti izgrađen Centar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: