Srbija usaglasila rezoluciju sa EU

Srbija u dogovoru sa EU izmenila i dostavila UN rezoluciju o Kosovu. Rezolucija ni na koji način ne priznaje nezavisnost Kosova, kaže predsednik Tadić.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 08.09.2010.

14:46

Default images

Vlada Srbije donela je odluku da Generalnoj skupštini UN predloži rezoluciju koju je Srbija usaglasila sa svih 27 zemalja EU.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, usaglašenim tekstom zatvara se proces pred Međunarodnim sudom pravde i poziva se na dijalog Beograda i Prištine.

To je, kako se navodi, u skladu sa principijelnim stavom Srbije da se jedino putem pregovora može naći obostrano prihvatljivo rešenje pitanja Kosova koje će biti potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

U saopštenju se navodi i da se predlogom rezolucije ni na koji način ne priznaje nezavisnost Kosova.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je zajednička rezolucija Srbije i EU proizvod zajedničkog rada i konsenzus različitih stavova zemalja koje su priznale Kosovo i onih koje to nisu učinile.

Tadić ocenjuje da usaglašena rezolucija na miran i diplomatski način brani nacionalne interese Srbije.

"Zajednički imenitelj koji je postignut, plod je kompromisa koji podrazumeva da je, posle odluke Međunarodnog suda pravde, pronađena formula kojom se otvara dijalog o budućim rešenjima, koja se poziva na Povelju Ujedinjenih nacija i koja ne sadrži priznanje nezavisnosti Kosova ni na koji način", rekao je Tadić.

"Do usaglašenog teksta rezolucije došli smo sa iskrenom željom da sva pitanja rešavamo u partnerskom odnosu sa EU i svim drugim važnim međunarodnim faktorima, uvereni da je to jedini način da se do rešenja zaista i dođe", naveo je Tadić. Srbija je u prvom tekstu rezolucije predočila nužnost da počnu pregovori o svim otvorenim pitanjima vezanim za Kosovo, dakle i o statusu.

Prema nagodbi Beograda i Brisela je, izgleda, sad unesena za obe strane prihvatljiva "otvorena formulacija" da EU nudi dobre usluge za "dijalog između strana", a u cilju jačanja mira i stabilnosti regiona, kao i "napretka na putu ka EU" i boljeg života ljudi.

Rumunija i Kipar su ujedno u posebnom aneksu "polazišta" stavili do znanja da Međunarodni sud pravde svojim "savetodavnim mišljenjem" nije ušao u suštinu kosovskog problema i pravnih posledica samoproglašenja nezavisnosti u Prištini.

Bukurešt podvlači da je bitna budućnost odnosa Srbije i Evropske unije, odnosno integracija Srbije u EU, isto kao i poštovanje teritorijalnog integriteta.

Kipar je predočio da se ne može osporiti pravo Srbiji da se bori protiv secesije Kosova i traži pregovore o svim otvorenim pitanjima.

Usvojena polazišta sadrže i formulaciju da se "prima na znanje" da te smernice ne dovode u pitanje pravo članica EU da odnose s Kosovom temelje u skladu sa sopstvenom praksom i međunarodnim pravom.

Povodom usaglašavanja rezolucije o Kosovu sa Evropskom unijom stižu brojne reakcije državnih i stranačkih funcionera, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Takođe, ovde možete čitati šta o ovoj temi misle poznavaoci prilika na Balkanu.

Eštonova: Rezolucija 28 evropskih država

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozdravila je večeras usaglašavanje predloga rezolucije o Kosovu.

“Toplo pozdravljam naredne korake Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija koje je najavio predsednik Srbije Boris Tadić, a koji se tiču predloga rezolucije o savetodavnm mišljenju Međunarodnog suda pravde o Kosovu”, rekla je Eštonova.

“Ovaj predlog rezolucije predstaviće 28 evrospkih zemalja - svih 27 zemalja članica EU i Srbija biće kosponzori predloga rezolucije. Mi smo radili zajedno s Srbijom i današnji rezultat je odraz naše zajedničke posvećenosti evropskoj perspektivi Srbije”, poručila je ona.

“Važno je što će nakon galsanja u Generalnoj skupštini UN 9. spetembra 2010. godine, moći da počne dijalog Beograda i Prištine. Dijalog će sam po sebi biti faktor mira, bezbedbnosti i stabilnosti u regionu”, očekuje visoka predstavnica EU.

Različita gledišta Srba sa Kosova

Srbi sa Kosova imaju različita očekivanja od Generalne skupštine UN.

Rada Trajković, direktroka Doma zdravlja u Gračanici kaže izjavila je da Srbija ne mora da prizna nezavisnost Kosova, ali da mora da shvati i prihvati realnost jer dovodi srpski narod na prostoru Kosova u sve težu poziciju.

Sa Severa Kosova stiži drugačiji tonovi. Predsednik srpskog nacionalnog veća sa Severa Kosova Milan Ivanović kaže da Srbija ne sme prihvatiti ultimatum EU o zajedničkoj rezoluciji o Kosovu na Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

U suprotnom Srbi na Kosovu i Metohiji pokrenuti inicijativu da dobiju rusko državljanstvo jer, kako kaže Ivanović, Rusija zna da štiti svoje građane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: