Jovanović: Srbija da napravi prodor

Srbiji treba novi dogovor o partnerstvu sa EU, koji ne sme biti ograničen samo na pitanje modifikacije rezolucije o Kosovu, kaže lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Izvor: B92

Utorak, 07.09.2010.

15:24

Default images

Jovanović smatra da je danas prilika da Srbija napravi prodor i otvori novo poglavlje kroz koje će pomoći sebi, svojim građanima, ali i svim Srbima na Kosovu.

On je naveo da inisistiranje Srbije na prolongiranju dogovora sa EU i ignorisanje prilike za razgovore s Albancima o pitanjima života Srba može da nanese štetu od koje se nećemo oporaviti godinama.

"Dogovor sa Briselom istovremeno mora biti osnova za unutrašnje promene u zemlji, za prihvatanje nove politike i preuzimanje odgovornosti za potrebu srpskog društva da iskorači iz dvadesetogodišnjeg nesporazuma sa svetom i ignorisanja promena kroz koje su prošle sve istočnoevropske zemlje koje su danas u punopravnom članstvu EU", naveo je Jovanović.

Prema njegovoj oceni, Srbija mora da se okrene pravim reformama, da podigne svoj krebilitet i bezbednost kroz donošenje odluke o pristupanju NATO, a u ekonomskom životu principima otvorenog tržišta, slobodne konkurencije i privatne svojine, koji su u temeljima EU.

Jovanović je naveo da je EU definitivno utvrdila jedinstvenu politiku prema Srbiji i Kosovu i da je sada pred Srbijom velika prilika da se, na tim osnovima, konačno dogovori sa Briselom o novom partnerstvu.

"Srbija je, uglavnom svojom pogrešnom politikom, antagonizovala odnose sa najvažnijim zemljama sveta, pokušavajući neuspešno da igra na kartu nejedinstva u EU. Ta neiskrena i Evropi nerazumljiva politika je doživela veliki neuspeh i iz te činjenice moramo da izvučemo vrlo važne i korisne pouke", naveo je on.

Prema njegovoj oceni, dogovor zemalja EU je velika lekcija za sve one koji kreiraju spoljnu politiku Srbije i dokaz sposobnosti te zajednice država da reši sve probleme koji se pred njom pojave.

"Ta vrsta političke sposobnosti treba da bude model i za preuzimanje inicijative i otvoranje razgovora sa kosovskim Albancima o svim pitanjima koja opterećuju Srbe na Kosovu, Srbiju kao neposredno zainteresovanu zemlju i zajedničku evropsku budućnost svih društava u regionu", ocenio je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: