Hoking izazvao polemike

Verske vođe su kritikovale tvrdnju Stivena Hokinga, britanskog astrofizičara, da je za stvaranje univerzuma zaslužna sila gravitacije, a ne Tvorac.

Izvor: B92

Subota, 04.09.2010.

00:48

Default images

Teza koju naučnik iznosi u novoj knjizi „Veliko stvaranje“ izazvala je burne reakcije verskih krugova.

Predvodi ih poglavar Anglikanske crkve, kentenberijski nadbiskup dr Rovan Vilijams, koji odbacuje Hokingovu konstataciju da savremena fizika ne ostavlja mesta za Tvorca i da nauka može da objasni poreklo svemira.

Novu knjigu Stivena Hokinga predstavnici verskih zajednica shvatili kao provokaciju

Profesor Hoking, autor naučnopopularnih bestselera, između ostalog zaključuje da „nije neophodno prizivati Boga da aktivira vatromet i da pokrene svet“, na šta dr Vilijams odgovara: „Vera u Boga ne služi tome da se popune praznine kada treba objasniti međusobni odnos stvari u svemiru.

To je vera da postoji jedan inteligentan, živ agens, od čijeg delovanja u krajnjoj liniji zavisi egzistencija svega postojećeg. Fizika sama za sebe neće rešiti pitanje zbog čega postoji nešto, a ne ništa“.

Osudi Hokingovih stavova pridružili su se i glavni rabin Velike Britanije lord Saks, lider Rimokatoličke crkve Engleske i Velsa i jedan o vodećih britanskih imama.

„U nauci se radi o objašnjenjima. U religiji se radi o tumačenjima. Bibliju naprosto ne interesuje kako je nastao svemir,“ tvrdi lord Saks.

Rimokatolički nadbiskup vesminsterske opatije Vinsent Nikols se „u potpunosti slaže sa onim što je vrhovni rabin tako rečito formulisao o odnosu religije i nauke“, dok imam Ibrahim Mogra, predsednik komiteta Muslimanskog saveta Britanije, kaže da „ako pogledamo svemir i sve što je stvoreno, to nam ukazuje na to da je tu neko ko je to stvorio. A taj neko je svemogući Gospod“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: