Trgovanje akcijama NIS-a

Na Beogradskoj berzi je za danas završeno prvo trgovanje akcijama NIS-a. Do sada, akcije je prodalo 75 000 ljudi.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 30.08.2010.

07:52

Default images

Cena će sutra, na otvaranju, iznositi 506 dinara. Vrednost ukupnog prometa akcijama NIS-a iznosi 375 hiljada evra.

Svi oni koji su akcije prodali danas, novac na računima mogu da očekuju u četvrtak. Prema poslednjim podacima, do sada je prodato 75 000 akcija. Danas do podneva u Poštama Srbije predato je 34.000 naloga za prodaju.

Nalozi predati do 9.30 danas su bili predmet trgovine na Beogradskoj berzi dok oni predati posle tog vremena izlaze na berzu u toku sutrašnjeg dana.

Direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić kaže da će se u tri sata objaviti zvanični rezultati današnjeg trgovanja akcijama NIS-a.

“Ono što je važno napomenuti je to da će berza objaviti tu cenu na otvaranju, znači ovu od 505 dinara, najvišu cenu u toku dana, najnižu cenu u toku dana po kojoj je zaključena transakcija, dakle ne šta je neko želeo, nego šta je realno istrgovano i takozvanu cenu na zatvaranju koja će predstavljati prosek svih cena u toku dana. Ta cena na zatvaranju je cena na koju će sutra početi da fluktuira cena”, rekla je ona.

Da bi se dao nalog za prodaju akcija NIS-a potrebno je da građani dođu s ličnom kartom na šalter pošte, gde će službenik proveriti stanje njihovih akcija.

Posle toga će sa klijentom biti zaključen ugovor, a zatim će mu biti ispostavljen nalog za prodaju. Građani treba da znaju koju količinu akcija žele da prodaju i po kojoj ceni, kao i da imaju aktivan tekući račun na koji će, u slučaju realizacije naloga, novac leći u roku od tri dana.

Direktorka marketinga "Pošta Srbije" Maja Batanjski izjavila je da se prijem naloga za besplatnu prodaju akcija obavlja isključivo radnim danom, od ponedeljka do petka od osam do 19 časova, što znači da će pošte, koje počinju rad od sedam sati, naloge primati od osam, dok one koje završavaju radni dan u 20, primaće naloge do 19 časova.

Maja Batanjski je istakla da su danas na šalterima pošta svim građanima dostupni flajeri sa informacijama i da su provere prodaje besplatnih akcija moguće pozivom na Info centar pošte, zatim elektronski na sajtu banke "Poštanske štedionice", "Pošte Srbije", Agencije za privatizaciju, ali i ličnim odlaskom u poštu u kojoj je izdat nalog, kao i slanjem SMS poruka.

Opširnije na našim stranicama BIZ-a.

Kravčenko: Prava vrednost posle modernizacije

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko izjavio je da postignuta cena akcija prvog dana trgovanja akcijama tog preduzeća, odražava današnje raspoloženje kupaca i prodavaca i najavio da će akcije NIS-a dobiti pravu vrednost posle završetka modernizacije rafinerije u Pančevu.

"Vrednost akcija će određivati tržište, broj onih koji žele da ih prodaju ili kupe. Što se tiče procene vrednosti kompanije, u najskorije vreme će profesionalni igrači na tržištu - banke i brokerske kompanije moći da daju svoje javne ocene i prognoze te vrednosti i moći će da se uporedi koliko se to podudara sa ocenama menadžmenta NIS-a," rekao je Kravčenko u intervjuu Tanjugu.

"Najznačajniji uticaj na vrednost akcija imaju gubici iz prošlih godina, ali i tekući negativni finansijski rezultati koji su posledica loših makroekonomskih uslova," rekao je Kravčenko i dodao da menadžment NIS-a zbog toga radi na sistematskom poboljšanju tekućih rezultata, na modernizaciji proizvodnog kompleksa i strategiji razvoja kompanije.

On je ocenio da će akcije NIS-a dobiti pravu vrednost posle završetka modernizacije rafinerije u Pančevu i širenja kompanije na tržištu, odnosno u srednjeročnoj i dugoročnoj perspektivije i dodao da radovi na modernizaciji pređivačkog kompleksa NIS-a teku u skladu sa planom, a rok završetka je kraj 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: