Penzije neće biti tema misije MMF-a

Izmene penzijskog sistema Srbije neće biti tema razgovora sa misijom MMF-a, kaže državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Radina Todović.

Izvor: B92

Sreda, 18.08.2010.

14:36

Default images

Kako je Todovićeva rekla, u predstojećim razgovorima s Misijom MMF neće biti reči o izmenama penzijskog sistema jer je Vlada Srbije već usvojila predlog tog zakona.

Sa MMF će se u razgovorima, koji počinju sutra, razmatrati zakon o fiskalnoj odgovornosti koji u potpunosti treba da reguliše usklađivanje zarada u javnom sektoru, kazala je ona.

Taj zakon, dodala je Todovićeva, će se, zajedno sa izmenama penzijskog sistema, naći pred poslanicima Skupštine Srbije.

Todovićeva je podsetila da je Predlogom izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je Vlada usvojila 17. juna, predviđeno da se penzije i zarade u javnom sektoru usklađuju po istoj formuli.

Ona je dodala da će se penzije, počev od 2011. godine, usklađivati dva puta godišnje, u aprilu i oktobru, kao što je bila praksa pre zamrzavanja 2009.

"U aprilu 2011. i 2012. godine penzije će se obračunavati u skladu sa zbirom procenta rasta, odnosno pada potrošačkih cena u prethodnih šest meseci, i procenta koji predstavlja polovinu realne stope rasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj kalendarskoj godini", navela je ona.

Prema rečima državne sekretarke u Ministarstvu rada i socijalne politike u oktobru penzije će se uskladiti sa kretanjem potrošačkih cena.

Ona je dodala i da će se od 2013. godine aprilsko uslađivanje penzija obavljaće se po nešto drugačijoj formuli.

Todovićeva je precizirala i da je predviđeno usklađivanje prema kretanju potrošačkih cena, a poseban obračun će se vršiti ako rast bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj kalendarskoj godini realno premaši četiri odsto.

"U tom slučaju penzije će se obračunavati u skladu sa zbirom procenata rasta, odnosno pada potrošačkih cena u prethodnih šest meseci, i procenta koji predstavlja razliku između realne stope rasta bruto domaćeg prozivoda u prethodnoj kalendarskoj godini i stope od četiri odsto", navela je Todovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: