Novi tajni fajl na “Vikiliksu“?

Novi veliki šifrovani fajl sa tajnim podacima pod nazivom "Osiguranje" pojavio se na internet stranici “Vikiliksa“.

Izvor: B92

Petak, 06.08.2010.

15:41

Default images

Još nije poznato šta se nalazi u tim podacima budući da su zaštićeni šifrom koja teško da može da se “razbije“.

Fajl od 1,4 gigabajta, koji je 20 puta veći od onog koji se krajem prošlog meseca pojavio na “Vikiliksu“, kada su objavljeni tajni podaci o ratu u Avganistanu, teško može da se "razbije", tvrde informatičari, osim ako "Vikiliks" ne objavi šifru za dekodiranje pomenutog fajla.

Ovo nije sprečilo novinare i blogere da spekulišu šta se od podataka nalazi na tom ogromnom šifrovanom fajlu, ističe agencija, dodajući da Vikiliks za sada odbija da govori o tom šifrovanom fajlu, njegovom sadržaju ili kada će omogućiti njegovo "otvaranje".

I dok se organizacija hvali da poseduje veliki broj "porcurelih podataka" iz celog sveta, glavni urednik sajta Džulijan Asanaž odbija da odgovori na pitanje da li “Vikiliks“ ima jaku vezu u Stejt departmentu i, ukoliko ima, kada će taj fajl da "pusti u promet".

Pentagon je juče zatražio da “Vikiliks“ vrati više desetina hiljada poverljivih podataka iz vojnih dokumenata o ratu u Avganistanu, koje je taj sajt objavio prošle sedmice, i da ih izbriše sa sajta.

“Vikiliks“ je 25. jula na svoj sajt postavio skoro 77 000 poverljivih vojnih i drugih podataka, uglavnom neobrađenih obaveštajnih izveštaja iz Avganistana, a, navodno, poseduje još 15 000 sličnih koje nije objavio.

Federalni istražni biro (FBI) i američko ministarstvo pravde sprovode istragu kako je došlo do "curenja" poverljivih obaveštajnih podataka.

Obaveštajni vojni analitičar Bredli Mening (22) čeka na suđenje za iznošenje poverljivih vojnih podataka na sajtu “Vikiliks“.

Mening je optužen da je u javnost izneo poverljivi video snimak napravljen 2007. iz helikoptera o razmeni vatre u Bagdadu, kada su ubijeni fotoreporter agencije Rojters i njegov vozač, kao i da je odao poverljive podatke o ratu u Avganistanu, koji su objavljeni na sajtu "Vikiliks".

A o fenomenu pojavljivanja tajnih dokumenata na "Vikiliksu" piše najnoviji broj nedeljnika NIN. Ceo tekst možete pročitati u našem Pregledu štampe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: