VAC odlazi iz Jugoistočne Evrope?

Nemačka medijska grupa VAC, koja je najavila da će se povući iz Srbije, spremna je da se povuče iz celog regiona Jugoistočne Evrope.

Izvor: B92

Nedelja, 01.08.2010.

20:53

Default images

Mada su najavljući odlazak iz Srbije rekli da su pod pritiscima tajkuna i politike, sada tvrde da u pojedinim zemljama Jugoistočne Evrope ne postoje uslovi za postojanje fer konkurencije.

Nije samo Srbija zemlja u kojoj nemačka kompanija VAC ima probleme u poslovanju.

Posle oštrih pisama direktora Boda Hombaha koji se predsedniku Tadiću žalio na tajkune, ova nemačka kompanija sada tvrdi da u nekim zemljama Jugoistične Evrope ne može da se izbori sa konkurencijom jer novine kupuju tajkuni zbog političkog uticaja, a ne profita.

Sada se postavlja pitanje da li je oštra polemika u Srbiji bila samo alibi za finansijske probleme koje ima VAC. Ova nemačka medijska grupacija pisanom izjavom je za B92 objasnila svoje poslovanje u regionu:

“Jugoistočna Evropa ne predstavlja za nas tržište budućnosti, i ne želimo dalje da se širimo. Na prodaje u jugoistočnoj Evropi smo spremni samo onda kada nam uslovi odgovaraju. Možemo, ali i ne moramo da prodamo. Ta sloboda dovodi do toga da prodajemo kada to za nas znači profit. Zemlje u regionu se znatno razlikuju jedna od druge, ne mogu se sve situacije svrstati u isti koš. Strategija u onlajn poslu bi možda mogla drugačije da izgleda, tu su mogući i dodatni angažmani.”

Bivša urednica “Politike” i sadašnja predsednica Udruženje novinara Srbije, Ljiljana Smajlović, misli drugačije.

“VAC je očigledno napravio neke pogrešne procene na tržištu Jugoistočne Evrope, ali je pravio greške i na domaćem tržištu”, ocenjuje ona.

“Meni se čini da su njihovi problemi sa srpskim tajkunima, sa srpskom vladom, dobro došli VAC-u da kaže - e, pa sa ovim Srbima je nemoguće raditi, i moramo da se povučemo, a ustvari ćemo sada videti da je nemoguće raditi i sa Bugarima i sa Makedoncima i tako dalje”, smatra Ljiljana Smajlović.

Moguće povlačenje iz zemalja Jugoistočne Evrope VAC najavljuje zato što ne postoje uslovi za fer konkurenciju.

Ekonomski analitičar Miroslav Prokopijević smatra da VAC nema problema u matici i da su razlozi povlačenja iz Jugoistočne Evrope vezani za region.

“Najverovatnije da je procena Vaca da je region Jugoistočne Evrope ili neprofitabilan ili nedovoljno profitabilan. Ne verujem da su neke velike poslovne teškoće u centrali, jer firme nisu banke da bi mogle iz perifernih zemalja da povlače sredstva kako bi poboljšali racio u matičnoj zemlji”, kaže on.

“Da VAC ima problema u Nemačkoj to bi moralo da se izvrši racionalizacija tamo, jer tamo je mnogo veće investicije i mnogo veće tržište”, podseća Prokopijević.

Kome, kada i pod kojim uslovima će VAC prodati svoje vlasničke udele u Srbiji za sada nije poznato. Jedino je poznat načelan dogovor da država kupi njihov udeo u listu “Politika”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: