"Imlek" povećava otkupne cene

Od 15. avgusta kompanija “Imlek” će povećati otkupne cene mleka za 10 odsto, a cene svojih proizvoda za 5 odsto.

Izvor: B92

Petak, 30.07.2010.

19:10

Default images

U toj kompaniji kažu da je do rasta cena moralo da dođe zbog rasta cena žitarica. Kako stručnjaci predviđaju, sve mlekare će ovih dana morati da povećaju cene.

Od početka godine cene kukuruza i sačme uljarica, koje su glavni sastojci koncentrovanog obroka krava, su povećane za više desetina procenata. Poskupeo je i sav drugi repromaterijal.

Uz to, zbog smanjivanja broja krava, i vrućina poslednjih dana opala je i proizvodnja mleka.

Direktor “Imleka” Slobodan Petrović najavljuje da će otkupne cene mleka biti povećane za 2,5 dinara. Kako objašnjava, zbog toga “Imlek” mora da poveća i cene mlečnih proizvoda.

Prema rečima Petrovića, trenutno je i otkup mleka smanjen za 20 odsto, tako da je nestašica primetna.

Da bi kompenzovao nedostatak mleka, “Imlek” je najavio da će veliki deo izvoza preusmeriti na domaće tržište, ali da ni to neće biti dovoljno, tako da nije isključeno da će neka od susednih država iskoristiti priliku da u Srbiju uveze velike količine mleka.

Tako, umesto da zaradi, Srbija će morati u devizama da plati uvoz mleka. Glavni razlog krize u kojoj je industrija, u “Imleku” vide u nejednakim subvencijama Srbije u odnosu na Evropu i region.

Petrović podseća da Republika Srpska daje subvencije mlekarima od 11 evrocenti, a Hrvatska 14 evrocenti, što Srbiju, kako kaže, stavlja u neravnopravan položaj.

B92 je zvao Udružene proizvođače mleka, kako bismo saznali stav stočara o situaciji, međutim rečeno nam je da ovo udruženje, u kome su srednje i velike farme i Centralna asocijacija, neće davati saopštenja do srede, kada će biti završeni pregovori sa svim mlekarama i državom o rešenju krize u kojoj je ova grana poljoprivrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: