Srbija podnela Rezoluciju o Kosovu

Misija Srbije pri UN podnela je danas Generalnoj skupštini Rezoluciju kojom se predlaže zaključak u vezi sa savetodavnim mišljenjem MSP o Kosovu.

Izvor: FoNet, Beta

Sreda, 28.07.2010.

14:58

Default images

Ministar Vuk Jeremić otputovao je u Njujork na razgovor sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Imajući u vidu da MSP nije potvrdio pravo kosovskih Albanaca na otcepljenje od Srbije, u Rezoluciji se jasno navodi da jednostrana secesija nije prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja, kaže se u saopštenju.

Takođe, Rezolucija Srbije sadrži poziv da se putem dijaloga dođe do uzajamno prihvatljivog rešenja za sva otvorena pitanja, stoji u saopštenju.

Rezolucija je podneta pošto su obavljene konsultacije sa širokim krugom međunarodnih činilaca, uključujući i sve stalne članice Saveta bezbednosti UN. Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić otputovao je danas u Njujork, gde će sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom razgovarati o situaciji na Kosovu, posle iznošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Tokom boravka u Njujorku, Jeremić će se obratiti i forumu Pokreta nesvrstanih i održati veliki broj sastanaka sa ambasadorima zemalja članica UN.

Jeremić će svojim sagovornicima preneti poziciju Srbije nakon iznošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde i predstaviti dalje korake koje je Vlada Srbije usvojila, kao stategiju u odbrani suvereniteta i teritorijalne celovitosti.

Prema saopštenju, Jeremić će, takođe, održati i niz konsultacija u cilju pripreme za sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu, koja je zakazana za iduću nedelju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: