Ganić neće biti izručen Srbiji

Sud u Londonu odbio je zahtev Srbije za izručenje nekadašnjeg člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića, koga Beograd sumnjiči za ratni zločin u Sarajevu 1992.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 27.07.2010.

00:40

Default images

U obrazloženju se kaže da Ganić u Srbiji ne bi imao fer suđenje. U Srbiji najavljuju da će se na odluku žaliti Višem sudu.

“Proces protiv Ejupa Ganića koji se vodi u Srbiji je pokrenut i koristi se u političke svrhe”, rekao je sudija Timoti Vorkmen obrazlažući odluku suda da člana ratnog predsedništva BiH Ejupa Ganića ne izruči Srbiji.

Britanski sudija smatra da nema nikakvog validnog opravdanja za otpočinjanje procedure protiv Ganića, pa će on uskoro biti oslobođen.

Zahtev Srbije je odbačen pre svega zato što je sudija prihvatio argumnent da su protiv Ganića vođene dve istrage - pred Haškim tribunalom i sudom u BiH pred međunarodnim tužiocem – i da je u te dve istrage zaključeno da nema osnova za krivično gonjenje i da Srbija kao podršku zahtevu za izručenjem nije dostavila nikakav novi dokaz protiv njega koji bi opravdao krivično gonjenje.

Nakon izricanja presude, Ganić je kratko prokomentarisao: "Pravda je konačno zadovoljena". Njegov sin dodao da je porodica zadovoljna odlukom suda i prokomentarisao da ona pokazuje u kojoj meri je Tužilaštvo u Srbiji nepošteno.

"Ovo mi je treći sud i svi su rekli da sam nevin čovek. Ja sam se ponašao u skladu sa zakonom, braneći svoju zemlju. Ali Srbima se to nije dopalo zato što su oni počinili genocid u Bosni, Srebrenici i drugim mestima, i zbog toga oni žele da imaju svoj sud. Oni su zloupotrebili sistem, držali su me ovde pet meseci, govoreći da ima nešto, ali zapravo nema ničega", rekao je Ganić kasnije britanskim medijima.

Zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić smatra da je politika odnela prevagu nad pravom i najavljuju žalbu Višem sudu.

“Žao mi je što engleski sud misli da on ovde ne bi imao fer suđenje jer na taj način se devalvira sav naš rad koji je sedam godina uložen”, kaže on.

“Postoje različite vrste političkih poriva oko ovoga i čini mi se da su odgovor na temu ratovi u bivšoj Jugoslaviji gde se Bosna doživljava kao žrtva tog rata. U ovom konkretnom slučaju moramo nastaviti da tražimo odgovore ko je odgovoran za ubistvo preko 60 ljudi u Dobrovoljačkoj ulici”, podseća Vekarić.

Predsedavajući predsedništva BiH Haris Silajdžić rekao je za agenciju AP da je "pobedila pravda", a odluku suda u Londonu pozdravio je i hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić.

"Znam da se radilo o gospodinu Ganiću kao pojedincu, ali ovo je za mene velika pobeda Bosne i Hercegovine zapravo, nad tim mračnim vremenima, nad mračnom politikom Dobrice Ćosića i Slobodana Miloševića i njihovih kompanjona koji i danas misle da imaju pravo da budu glavni žandari na Balkanu", rekao je Komšić.

"Čestitam odbrani, čestitam gospodinu Arnatu, mom savetniku, za koga je sudija rekao da je njegovo svedočenje bilo istinito i snažno", rekao je Silajdžić.

Odluka suda u Londonu objavljena je dve nedelje nakon okončanja glavnog pretresa i skoro punih pet meseci od kada je britanska policija na zahtev Beograda zadržala Ganića na londonskom aerodromu Hitrou. U prvoj polovini ovog meseca čitavih šest dana se pred sudom u opštini Vestminster detaljno govorilo o događanjima u Sarajevu na početku rata, 2. i 3. maja 1992. godine.

Jugoslovenska narodna armija tada je u nekoj vrsti zarobljeništva držala predsednika bosanskog predsedništva Aliju Izetbegovića, pa je njegova ovlašćenja preuzeo Ejup Ganić.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine tvrdi da je on stoga odgovoran za nekoliko incidenata koji spadaju u kategoriju ratnih zločina, uključujući i napad na kolonu JNA dok se povlačila kroz Dobrovoljačku ulicu.

Ganićevi advokati tvrdili su da je postupak koji je u Beogradu pokrenut politički motivisan i da je Srbija zloupotrebila britanske zakone koji joj omogućavaju da traži izručenje.

Nastojali su da pokažu da je eventualnu odgovornost njihovog klijenta istražio i Haški tribunal i međunarodni tužilac u Sarajevu, i da je u oba slučaja utvrđeno da osnova za podizanje optužnice nema. Takođe su izveli više svedoka koji su se složili sa tvrdnjom da Ganiću u Beogradu ne bi moglo da bude organizovano pošteno i fer suđenje.

Britanski državni tužilac je predstavljajući dokaze koje su prikupile njegove srpske kolege sudiju pokušavao da ubedi u to da zbivanja u Sarajevu, izjave svedoka i transkripti komunikacije na radio-vezama daju dovoljno razloga za zaključak da Ganiću treba organizovati suđenje na kojem bi se utvrdilo da li je kriv ili nije.

Argument odbrane da suđenje ne bi bilo fer nastojali su da pobiju čitajući izveštaje u kojima se odaje priznanje suđenjima za ratne zločine u Beogradu i podsećanjem da je svaka presuda doneta u Srbiji podložna žalbi pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Dodik: Izlobirana odluka

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je današnja odluka londonskog suda izlobirana.

On smatra da je ova odluka izlobirana od bivših visokih predstanika u BiH Pedija Ešdauna i Kristijana Švarca Šilinga.

U izjavi Tanjugu, Dodik je istakao da "kada se hapse Srbi ne vode se ovoliko dugi sudski procesi o ekstradiciji onih koji su odgovorni, nego se oni (Srbi) odmah izručuju zemlji koja ih traži".

"U slučaju Ganić dokazi su postojali i bilo je očigledno sve, ali to nije bilo bitno za sud u Londonu nego su im bile važne neke druge stvari", kazao je Dodik.

"Zadržani su stereotipi da srpske žrtve nisu žrtve, nego oni koji su ih ubijali", dodao je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

170 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: