Četvrtak, 22.07.2010.

21:09

Demjanjuk prisilno u sudnici

Džon Demjanjuk (90), optužen za pomaganje u ubistvu 27.900 Jevreja u vreme holokausta, prisiljen je da se pojavi pred sudom u Minhenu.

Izvor: Tanjug

Default images

Prethodna dva puta, zbog zdravstvenih razloga, on je odbio da se pojavi na suđenju.

Demjanjuk je uveden u sudnicu u Minhenu u bolničkim nosilima, pošto je sudija Ralf Alt naredio njegovo dovođenje, javila je agencija Rojters. Nemački mediji izveštavali su da bi suđenje Demjanjuku moglo da bude prekinuto ukoliko se on tri puta uzastopno ne pojavi pred sudom.

Suđenje mu je počelo u novembru, kada je prisustvovao saslušanju u bolničkim kolicima i tada odbacio optužbe.

Nemačko tužilaštvo optužilo je Demjanjuka, koji je na vrhu liste najtraženijih ratnih zločinaca centra "Simon Vizental", za umešanost u ubistva Jevreja u nacističkom logoru Sobibor gde je, prema navodima tužilaštva, ubijeno najmanje 250.000 Jevreja.

Demjanjuk je rođen u Ukrajini i borio se na strani Crvene armije pre nego što su ga zarobili nacisti i postavili ga na mesto zatvorskog čuvara u logoru Sobibor u vreme Drugog svetskog rata.

Emigrirao je u Sjedinjene Američke Države 1951. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: