Sreda, 21.07.2010.

14:32

Irinej: Očekujem mudru odluku MSP

Srpski patrijarh Irinej je rekao da očekuje da će odluka MSP-a o nezavisnosti Kosova biti mudra i da će njome biti zadovoljni i Srbi i Albanci na Kosovu.

Izvor: Beta

Default images

Kako je ocenio Irinej, svaka jednostrana odluka bi bila bi večna jabuka razdora za ta dva naroda.

Patrijarh je to izjavio na proslavi gradske slave u Prokuplju, gde je u porti crkve svetog Prokopija uručio plakete sa imenom i likom ovog sveca najzaslužnijim pojedincima i organizacijama za razvoj grada.

On je rekao da ovih dana najviše misli na kosmetske Srbe i moli se Bogu da odluka Međunarodnog suda pravde bude trajna i najbolje rešenje za oba naroda, a naročito da njom budu umanjene velike patnje srpskog naroda na Kosovu.

"Srbi danas na Kosmetu žive u sigurno najgorim uslovima za ljudski život u svetu i zato im treba odati priznanje", rekao je patrijarh i naveo da se u to uverio kad je nedavno posle dužeg vremena posetio Kosovo.

"Oni koji su ostali tamo da žive u najtežim uslovima u večitoj su patnji, stradanju i strahu, pa im je neophodna pomoć i porška svih nas iz drugih krajeva Srbije, a to bi i međunarodna zajednica do sada morala da sagleda i razume", naveo je patrijarh Irinej.

On je kazao da je prilikom nedavne posete Kosovu bio iznenađen svime što je tamo video od napora koji se čine, od toga da ljudi tamo žive, do spaljenih i do temelja uništenih srpskih svetinja koje su svedočile o vekovnom i iskonskom postojanju Srba na ovim prostorima.

Patrijarh Irinej je na svečanosti u porti crkve pojedincima i organizacijama najzaslužnijim za prosperitet grada Prokuplja uručio plakete sa imenom sveca koje crkvena opština i lokalna samouprava tradicionalno dodeljuju već desetak godina.

Javno čitanje savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde počinje u četvrtak u 15 časova. Televizija B92 obezbedila je direktan prenos sednice iz Haga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: