Jeremić: Trenutak istine

Mišljenje MSP-a o legalnosti nezavisnosti Kosova znaće se 22. jula. Šef diplomatije Vuk Jeremić poručuje da će to biti trenutak istine i opomena za Prištinu.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.07.2010.

08:53

Default images

Savetodavno mišljenje o legalonosti proglašenja nezavisnosti Kosova, predsednik Međunarodnog Suda pravde u Hagu Hisaši Ovada objaviće na javnoj sednici 22. jula.

Jeremić poručuje da će to biti trenutak istine i opomena za one u Prištini koji su mislili da jednostranim aktima mogu da menjaju osnovne norme međunarodnog prava.

Iz Prištine poručuju da će mišljenje ići isključivo u korist Kosova

Posle skoro sedam meseci rasprave, međunarodni sud pravde saopštiće da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova protvino međunardnom pravu ili ne. Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić veruje da će sud doneti mišljenje koje će biti opomena Prištini da ne može da menja norme međunarodnog prava. On ističe da je krajnji cilj Srbije otvaranje novih pregovora o statusu Kosova.

„Moramo biti svesni toga da ćemo verovatno biti izloženi žestokoj i dobro plaćenoj albanskoj propagandi i pritiscima da odustanemo . Moramo biti staloženi i nastaviti putem kojim smo krenuli, a to je miroljubiv i put diplomatske borbe, naoružana međunarodnim pravom za očuvanje teritorijalne celovitosti i za postizanje kompromisnog rešenja za budući status Kosova i Metohije. Do takvog rešenja može se doći isključivo putem novih pregovora“, kaže Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni čvrsto veruje da mišljenje suda ne može da bude u korist Srbije i da će posle njegovog objavljivanja veći broj država priznati Kosovo.

“Mi sa optimizmom gledamo na ovaj proces. Ne vidim ni jednu mogućnost da ovo mišljenje bude u prilog Srbije, zato što ne vidim mogućnost da se međunarodni sud pravde opredeli protiv slobode jednog naroda. Izjašnjavanje u prilog Srbije u suštini bilo bi izjašnjavanje protiv slobode jednog naroda. Ovo izjavljujem bez ustezanja”, kaže Hiseni.

Iako mišljenje nije obavezujuće, srpska javnost više puta je čula da izjave evropskih zvaničnika da Evropska unija čeka mišljenje suda i da će tek posle njega činiti dalje korake kada je reč o Kosovu, obzirom na činjenicu da su 22 zemlje priznale nezavisnot, a pet nije. Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi smatra da će savetodavno mišljenje svakako imati političku težinu.

Kfor je spremio plan delovanja pre i posle izjašnjavanja Međunarodnog suda pravde.

Komadant Kfora Markus Bentler kaže da će pojačati prisustvo na severu Kosova u saradnji sa euleksom i kosovskom policijom.

„To je dobra vest za narod Kosova, ali ne treba žuriti. Sve nacije su oprezne u preduzimanju daljih koraka, jer ne želimo da dovedemo u opasnost ono što je do sada postignuto. Reforma Kfora je počela, ali nije završena. Sve ovo, ali i odluka Međunardnog suda pravde igraće značajnu ulogu u proceni daljeg rada misije“, kaže Batler.

Kada sud objavi mišljenje, kako je rekao Jeremić, borba ne prestaje, jer Srbija zahteva da savetodavno mišljenje sud prosledi Ujedninjenim nacijama. Jeremić poručuje da će borba za osvajnje većine na Generalnoj skupštini biti teža u odnosu na sve prethodne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: