Mišljenje MSP o Kosovu 22. jula

Međunarodni sud pravde u Hagu saopštiće u četvrtak 22. jula na javnoj sednici savetodavno mišljenje o legalnosti proglašene nezavisnosti Kosova.

Izvor: FoNet, Tanjug

Sreda, 14.07.2010.

15:54

Default images

Javno zasedanje zakazano je za 15 časova u Palati mira u Hagu, kada će predsednik glavnog sudskog organa UN Hisaši Ovada objaviti sudsko mišljenje.

Sednica će biti emitovana, u celosti, uživo putem vebsajta MSP-a (www.icj-cij.org) sa početkom u tri sata po lokalnom vremenu na dva zvanična jezika MSP - francuskom i engleskom, navodi se u saopštenju za štampu suda u Hagu.

Pitanje Kosova dospelo je pred sud u Hagu na zahtev Srbije, a posle odluke Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u oktobru 2008. godine.

Rasprava pred sudom u Hagu počela je 1. decembra prošle godine, a tokom devet dana svoje mišljenje o legalnosti samoproglašene nezavisnosti Kosova iznelo je 29 delegacija.

Ocenu da je proglašenje nezavisnosti Kosova u suprotnosti sa međunarodnim pravom, pored Srbije, iznele su Kina, Rusija, Španija, Rumunija, Kipar, Argentina, Brazil, Vijetnam, Bolivija, Venecuela, Azerbejdžan i Belorusija.

Suprotan stav su, uz predstavnike Kosova, imale su SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Holandija, Austrija, Norveška, Danska, Finska, Bugarska, Hrvatska, Albanija, Jordan i Saudijska Arabija.

Nakon sednice 22. jula biće izdato saopštenje za štampu, kratak sadržaj savetodavnog mišljenja i čitav tekst savetodavnog mišljenja, a ista dokumenta biće dostupna i putem vebsajta Suda.

Tibor Varadi, nekadašnji šef pravnog tima Srbije, danas ranije je rekao da će stav Međunarodnog suda pravde biti poznat između 22. i 27. jula.

Jeremić: Trenutak istine

Objavljivanje savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde u četvrtak 22. jula biće trenutak istine i opomena za one u Prištini koji su mislili da jednostranim aktima mogu da menjaju osnovne norme međunarodnog prava, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Jeremić je rekao da objavljivanje savetodavnog mišljenja neće biti poslednja epizoda borbe Srbije, jer će ga Sud proslediti Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Prema rečima Jeremića, Srbiju u Generalnoj skupštini UN očekuje velika borba za dobijanje većine, "možda teža od one ranijih godina".

Hiseni: Očekujem novi talas priznavanja Kosova

Nakon saopštenja Međunarodnog suda pravde da će mišljenje o Kosovu biti saopšteno 22. juna, ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni je izjavio da će porasti broj država koje će priznati nezavisnost Kosova.

"Mi sa optimizmom gledamo na ovaj proces. Ne vidim ni jednu mogućnost da ovo mišljenje bude u prilog Srbije, zato što ne vidim mogućnost da se Međunarodni sud pravde opredeli protiv slobode jednog naroda. Izjašnjavanje u prilog Srbije u suštini bilo bi izjašnjavanje protiv slobode Kosovara. Ovo izjavljujem bez ustezanja", rekao je Hiseni u Prištini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: