Nedelja, 11.07.2010.

11:15

Vozači na oprezu i kroz BiH

Turisti koji se automobilom vraćaju sa odmora iz Crne Gore preko BiH trebalo bi da znjau da je stupio je na snagu izmenjeni zakon o bezbednosti u saobraćaju.

Izvor: B92

Default images

Novčane kazne za prekršaje kreću se od 30 do čak 400 KM. Putevi kroz Republiku Srpsku su u dobrom stanju, a na graničnim pelazima nema gužvi.

Vozači koji se odluče da se iz Crne Gore ka Srbiji vrate preko Bosne i Hercegovine, platiće putarinu tri evra i to od Meljina do graničnog prelaza Sitnica.

U graničnoj policiji Bosne i Hercegovine kažu da na prelazu Sitnica za sada nema gužvi. Za ulazak u Bosnu potreban je važeći pasoš.

Vozači moraju da imaju zeleni karton, važeću vozačku i saobraćajnu dozvolu. Policajci na granici beleže veći protok turista iz Srbije.

"Većinom ljudi u letnjem periodu koriste ovaj tranzit poreko BiH, odlučuje se na to kraći put bolji put i brži protok prolaska graničnog prelaza“, kaže rukovodilac graničnog prelaza Sitnica Mirko Domazec

Saobraćajni propisi u Bosni nisu mnogo dručaiji nego u Srbiji.

Obavezno je vezivanje sigurnosnog pojasa, dozvoljena količina alkohola u krvi je 0.3 promila. Kretanje u naseljenom mestu je ograničena na 40 km/h, na otvorenom putu 80 km/h.

U toku vožnje nije dozvoljena upotreba mobilnog telefona. Upaljena svetla su obavezna. Međutim, kazne za prekršaje izemnama zakona u saobraćaju povećane su za čak 50 odsto.

"Stupio je na snagu novi izmenjeni zakon, gde su novim propisima povećane kazne za prekoračenje brzine na otovrenim putevima kao i u naseljima, gde je minimalna kazna 30 do 400 KM, nije više 60 nego je izmenjana na 50 km/h“, objašnjava komandir saobraćajne policije Trebinje Milan Krunić.

Vozačima skrećemo pažnju na dodatnu opreznost na ulasku u Gacko. Na tom pravcu 24 sata stoji patrola saobraćajne policije.

Kada se izađe iz Gacka počinje uspon ka planinskom masivu Čemerno, najopasnijem delu puta kroz Bosnu i Hercegovinu. U trebinjskoj policiji kažu da je Čemerno najbolje preći brzinom od 40 kilometara na sat.

Vozačima savetujemo da obrate pažnju kada prelaze preko masiva Čemerno. Put je veoma loš i ima odrona na putu.

Od Tjentišta preko Foče i Goražda do Višegrada put je u solidnom stanju. Na magistrali nema velikog protoka saobraćaja.

U saobraćajnoj policiji republike Srpske vozačima prepuručuju dodatnu opreznost zbog izletanja domaćih životinja na kolovoz i prisustva neobeleženih poljoprivrednih mašina na putu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: