"Blic": Zukorlićevo politikanstvo

Uredništvo dnevnog lista "Blic" pozvalo pripadnike islamske verske zajednice u Srbiji da "ne nasedaju na politikantske zaključke Muamera Zukorlića".

Izvor: B92, Beta

Subota, 26.06.2010.

22:05

Default images

"Blic" je saopštio da je glavni muftija zloupotrebio fotomontažu u tom listu da politički trguje s vlastima u Srbiji, a na račun tih novina.

"Optuživati 'Blic' za širenje islamofobije je u najmanju ruku neukusno, a pozivanje na bojkot je neprimereno bilo kom verskom vođi. Ovime se naša prepiska s gospodinom Zukorlićem završava", navelo je uredništvo "Blica".

Sveopšti Sabor Islamske zajednice u Srbiji, kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, nije danas odstupio od stavova mešihata i zahteva da protiv lista "Blic" bude podneta krivičcna prija zbog fotomanteže sa likom muftije uz, kako se navodi, simboličnu nadoknadu od 100 miliona evra.

Na sednici koja je održana "iza zatvorenih vrata" muslimani koji žive u Srbiji pozvani su na bojkot kupovine i distribucije tog lista, a od međunarodnih islamskiih organizacija i institucija zatražena je podrška.

"Blic" je prošlog vikenda objavio fotomontažu sa Zukorlićevim likom na kojoj je on prikazan kako se rukuje s papom Benedektom XVI obučen u pravoslavnu odeždu sa krstom na glavi.

Ministar kulture Nebojša Bradić je rekao za B92 da je stav tog ministarstva da se ono zalaže za slobodu štampe. Za sve koji prekrše zakon postoje organi koji će o tome doneti odluku, rekao je Bradić.

Smajlovićeva: Neuporedivo sa karikaturom Muhameda

Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije, rekla je za B92 da UNS smatra neprimerenim zahtev da se bojkotuje Blic.

"To je pokušaj da se iscrpi jedan medij, da se cenzuriše medij. Ovo je očigledno politička borba, medijski rat i UNS upozorava da to nije način da se izrazi protest sa nečim što vam se ne sviđa", rekla je ona.

Smajlovićeva je rekla da je izvinjenje "Blica" bilo najsrećnije rešenje, jer je izvinjenje koje nije bilo izvinjenje, a takva su uvek neiskrena i licemerna pa bi ih trebalo izbegavati. Ona je rekla i da "Blic" svakako nije imao nameru da pogoršava situaciju.

"Muftija se ponaša kao politički lider, on je akter na javnoj sceni. UNS nema pravo da zamera muftiji da tuži, na to ima pravo svaki građanin, međutim ja bih očekivala da sud postupa po evropskom standardu, a oni koji nastupaju kao političari nemaju mogućnost većeg stepena zaštite, i uloga koju vrši u društvu će sud uzeti u obzir", kazala je ona.

Smajlovićeva je kazala i da se sporna fotomontaža se ne može dovesti u ravan sa karikaturom Muhameda i turbana kao bombom, koja je nakon objavljivanja u jednom danskom listu izazvala nemire širom sveta pre godinu dana.

"To je bila uvreda, međutim kada se muftija prikaže u odori pravoslavnog sveštenika u zemlji gde pravoslavlje nije vera pod osudom, onda se ne može reći da je to neka uvreda", smatra ona.

Bošnjačke stranke osuđuju poziv na bojkot

Predstavnici dve najjače bošnjačke partije, Sandžačke demokratske partije i Bošnjačke liste za evropski Sandžak, kritikovali su pozive na bojkot dnevnika "Blic" i ocenili da to neće uticati na tiraž lista u Sandžaku.

Potpredsednik SDP i narodni poslanik Munir Poturak je ocenio da je takav poziv, upućen iz Islamske zajednice u Srbiji zbog fotomontaže sa muftijom Muamerom Zukorlićem, "direktan atak na sistem javnog informisanja u zemlji".

"Oni koji pozivaju na takav bojkot trebalo bi da vide karikaturu predsednika Tadića u listu 'Danas', pre nego se odluče da zauzmu takav stav", izjavio je Poturak.

Dodao je da se u javnosti diže više prašine, nego što sporna fotomontaža muftije Zukorlića u "Blicu" zaslužuje.

"U principu, više ne želim da govorim bilo šta u javnosti o svemu što se dešava. Reći su samo da se Zukorlić i Islamska zajednica trpaju tamo gde im nije mesto, a to je politika", ocenio je Poturak.

Visoki funkcioner koalicije Bošnjačka lista za evropski Sandžak i narodni poslanik Esad Džudžević ocenio je da je fotomontaža u "Blicu" "pomalo" neprimerena, ali da ne vređa kolektivna verska prava muslimana u Srbiji.

"Ja sam vernik i ne osećam se povređenim tom fotomontažom. Ona je usmerena samo prema jednom čoveku, Muameru Zukorliću, i govori o ambicijama muftije da bude verski i nacionalni lider Bošnjaka u Srbiji", rekao je Džudžević.

Ocenio je da današnji poziv na bojkot dnevnog lista Blic neće uticati na tiraž lista u Sandžaku.

"Mislim da većina ljudi koji podržavaju takav stav u principu ne čita taj dnevni list", rekao je Džudžević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: