Nule unose zabunu

Svakodnevno isplivavaju nove netačnosti u imovinskim kartonima funkcionera. Agencija pomerala zareze na brojevima, pa stanove pretvarala u dvorce.

Izvor: B92

Petak, 25.06.2010.

00:13

Default images

Funkcioneri su pogrešno popunjavali formulare za imovinske kartone i to je glavni razlog zbog čega su se pojavile i grube greške u dosijeima rečeno je ”Novostima” u Agenciji.

Najviše omaški ima u prijavama prihoda, površine kuća i stanova, vlasničkih udela u preduzećima, ali i u kubikaži automobila.

Poslednji primer je Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja, koji je u objavljenom kartonu pravi milioner, jer samo u akcijama firme ”Rolopak” iz Subotice ”drži” oko 800.000 evra.

Već u petak Dulić će, kako je rekao, da ispravi taj podatak u registru Agencije, pošto ”nažalost nije toliko bogat”.

"Nasmejao sam se kada sam u novinama pročitao da sam milioner. Došlo je do nesporazuma i pokrenuću proceduru da se u registru Agencije upišu cifre koje odgovaraju činjeničnom stanju moje imovinske karte. Bio bih srećan kada bi moje akcije vredele i deseti deo onoga što je u medijima objavljeno“ , kaže ministar Dulić.

Zorana Marković, direktor Agencije za borbu protiv korupcije, objasnila nam je da su oni samo objavili podatke koje im je Dulić poslao i da su otvoreni da isprave grešku.

"Nažalost, Dulić nas je odmah javno napao, umesto da je došao u Agenciju da ispravi grešku koju je sam počinio. Protiv svih funkcionera za koje utvrdimo da su podneli pogrešne podatke, podnećemo prekršajne prijave, ako ne isprave grešku. Ukoliko, eventualno, nastane tehnički problem izvinićemo se i javnosti i funkcioneru“, objašnjava ona.

Pre Dulića otkrivene su i grube netačnosti u kartonima predsednika Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića.

Tako je sam softver ”prevideo” da Tadić ima 55.000 evra ušteđevine, dok je Cvetković pogrešno prijavio da je vlasnik 100, umesto 10 odsto akcija firme ”C tabak”.

"Svakodnevno nam se javljaju niži funkcioneri koji prijavljuju greške u svojim kartonima i u hodu ih ispravljamo. Upravo nam je jedan od njih javio da mu je povećana plata i morali smo taj podatak odmah da ažuriramo. Sve su ovo ”dečije bolesti” pošto se prvi put objavljuje imovina. Grešimo i mi, ali i funkcioneri bi morali da nauče da popunjavaju formulare“, kaže Markovićeva.

Ako bi se zdravo za gotovo uzeli svi podaci iz registra, onda bi državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Mirko Stefanović trebalo da živi u ogromnom dvorcu.

Jer, u njegovoj imovinskoj karti navedeno je da ima stan od 7.152 kvadrata! Stefanović je brzo intervenisao i sada je u njegovom fajlu ispravna površina od 71,52 kvadrata.

Zorana Marković nam je otkrila i kako se desilo da u Tadićevom kartonu, pod rubrikom štednja, piše - nula!

"Podaci najviših državnih funkcionera su pod visokim stepenom zaštite. Mali broj ljudi ima šifru sa kojom ”ulazi” u te informacije. Tako se desilo da i sam kompjuterski program nije imao ”prolaz” u sve podatke pa nije ”video” ni štednju predsednika države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: