Kuba oslobađa zatvorenike

Kubanski politički zatvorenik Arijel Sigler, koji je postao paraplegičar nakon hapšenja 2003, biće pušten na uslovnu slobodu.

Izvor: B92

Subota, 12.06.2010.

11:51

Default images

Još šestorica političkih zatvorenika biće prebačeni u zatvore bliže mestu stanovanja, saopštila je kubanska katolička crkva.

"Vlasti su večeras obavestile kardinala Haimea Ortegu nadležnog za Havanu da će tokom današnjeg dana šetorica zatvorenika biti prebačena u mesta u kojima su stanovali", navodi se u saopštenju biskupije Havane.

"Istovremeno smo dobili informacije da će Arijel Sigler Amaja", 46-godišnji zatvorenik koji je od 2009. u jednoj havanskoj bolnici biti "pušten na uslovnu slobodu" iz zdravstvenih razloga, navodi se u saopštenju, ali se ne precizira kada će Sigler biti pušten.

Šestorica kubanskih zatvorenika, koji su od 2003. u zatvoru zbog saradnje sa SAD, već su početkom meseca prebačeni u zatvore koji su bliži niihovim porodicama. Takva odluka je doneta nakon razgovora kardinala Ortege s kubanskim predsednikom Raulom Kastrom.

Među zatvorenicima koji će biti oslobođeni je i Hektor Maseda, suprug Laure Polan, predvodnice grupe Žzene u belom", koju čine supruge i majke političkih zatvorenika.

Odluka o oslobađanju zatvorenika doneta je uoči posete Kubi sekretara Vatikana Dominika Mambertija, koji će u toj zemlji boraviti od 15. do 20. juna.

Kubanske vlasti su pod pojačanim pritiskom međunarodne zajednice nakon smrti krajem februara političkog zatvorenika 42-godišnjeg Orlanda Zapate koji je štrajkovao glađu. On je od 1972. godine prvi politički zatvorenik koji je umro od posledica štrajka glađu.

Opozicija tvrdi da na Kubi ima 200 političkih zatvorenika.

Niko od kubanskih zvaničnika do sada nije želeo da govori o pregovorima o političkim zatvorenicima sa katoličkom crkvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: