Društvo sudija: Loši kriterijumi

Društvo sudija Srbije ocenjuje da su kriterijumi pri izboru sudija i tužilaca loše napravljeni ili loše primenjeni.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.06.2010.

16:56

Default images

Visoki savet sudstva ne samo da nije imao dobre kriterijume pri prošlogodišnjem izboru sudija i tužilaca, već ih ni takve kakvi su sud nije ni primenjivao, ocenjuje se u analizi tog društva.

Društvo sudija Srbije danas je objavilo rezultate svoje analize rang lista na osnovu kojih je Visoki savet sudstva odlučivao pri izboru kandidata.

Predsednica tog društva Dragana Boljević kaže da su u skoro svim sudovima u Srbiji izabrane sudije koje su na tim rang listama veoma nisko, ili ih na njima uopšte nema, što po njoj dokazuje da su kriterijumi loše primenjeni ili loše napravljeni.

U Društvu sudija Srbije ponovili su zahtev za revizijom izbora sudija i tužilaca u Srbiji i naveli da takvo ponašanje države ugrožava evropske integracije zemlje.

“Pozivamo Visoki savet sudstva da razmisli o ovim primedbama, da nas ne drži kao taoce, da ispoštuju zahteve u smislu da se sudijama omogući da se izjasne o dokazima, da se vodi računa da je trebalo izabrati sve osim onih kod kojih je oborena pretpostavka, da ustanovi pravila igre i uvede javnost u svoj rad”, poručila je Boljevićeva.

U Visokom savetu sudstva niko nije želeo da komentariše ove navode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: