"Rezolucija SB UN bezvredna"

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je ocenio da je nova rezoluciju SB UN o strožim sankcijama Iranu "bezvredne" i da se "mogu baciti u đubre".

Izvor: B92

Četvrtak, 10.06.2010.

00:10

Default images

"Te rezolucije su upotrebljene maramice, koje su dobre samo za smeće", rekao je iranski lider, ističući da mere koje one predviđaju ne mogu da pogode Irance.

"Oni koji i dalje glasaju za rezolucije koje su protiv nas, pod izgovorom da bi Iran u budućnosti mogao da napravi atomsku bombu, jesu oni koji poseduju atomske bombe, koji su ih koristili ili prete drugima", kaže on.

Iranski ambasador pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Ali Asgar Soltanijeh izjavio je danas da, uprkos novim sankcijama, Teheran neće obustaviti svoje nuklearne aktivnosti.

"Ništa se neće promeniti. Nastavićemo proces obogaćivanja uranijuma, bez prekida", rekao je Soltanijeh u Beču, gde učestvuje na sastanku Saveta guvernera IAEA.

Šef iranske diplomatije Manušer Motaki ocenio je da rezolucija Saveta bezbednosti predstavlja "korak unazad".

Velike sile "moraju da sačekaju da Iran analizira situaciju i odigra sledeći potez", naveo je Motaki, poredeći situaciju u vezi sa iranskim niuklearnim programom sa partijom šaha.

Savet bezbednosti UN usvojio je danas oštrije sankcije prema Iranu, kojima su predviđena stroža finansijska ograničenja i dodatni embargo na uvoz oružja.

Rezolucija kojom se uvodi četvrti krug sankcija Iranu usvojena je sa 12 glasova.

Protiv su glasali Brazil i Turska, dok je Liban bio uzdržan.

Ambasadorka Brazila pri UN Marija Luiza Ribeiro Vioti rekla je da je Brazil protiv nove rezoluciju zbog toga što smatra da nove sankcije samo dodatno osnažuju pozicije onih koji su protiv dijaloga.

"Ne mislimo da su sankcije efikasan instrument. Vrlo je verovatno da će zbog sankcija patiti iranski narod, a da će one ići na ruku onima koji ne žele da dijalog pobedi", rekla je ambasadorka Brazila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: