Napad na tursku mornaricu, 6 mrtvih

Kurdski pobunjenici izveli su raketni napad na vojni objekat turske mornarice na Sredozemnom moru, na jugu zemlje i ubili šest vojnika i još devet ranili.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2010.

11:12

Default images

Pobunjenici su sa autoputa napali objekat za logistiku Turske mornarice za nadziranje vojnih instalacija u blizini sredozemne luke Iskenderun.

Na napad je oružanom vatrom odgovorila vojska. U napadu je ubijeno šest vojnika i još devet je ranjeno, navodi turska novinska agencija Anadolija.

Nije poznato da li je bilo žrtava u redovima napadača, prenela je agencija AP.

Američka agencija navodi da je to bio najveći napad kurdskih pobunjenika poslednjih nedelja i usledio je pošto je zatočeni kurdski vođa Abdulah Odžalan najavio da će odustati od napora za uspostavljanje dijaloga sa zvaničnom Ankarom, optužujući tursku vlast da ignoriše njegove pozive za uspostavljanje mira.

Bivši lider Radnicke partije Kurdistana (PKK) Odžalan (61) uhapšen je pre 11 godina u Najrobiju, u saradnji sa agentima Mosada i CIA.

U međuvremenu je osuđen na smrtnu kaznu, ali mu je ona preinačena na doživotnu robiju koju služi na malom ostrvu Imrali, u Mramornom moru, gde je bio jedini osuđenik u zatvoru do kraja prošle godine.

Pod pritiskom međunarodne javnosti izolacija je nedavno prekinuta, pošto je zatvor početkom godine posetila delegacija evropskog Komiteta za borbu protiv torture, kako bi na licu mesta proverila te optužbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: