Štrajk prizemljio “Er Indiju“

Prezadužena "Er Indija" otkazala je više od 100 letova zbog štrajka koji ulazi u drugi dan, organizovanog zbog zakasnelih isplata i uslova rada.

Izvor: B92

Sreda, 26.05.2010.

16:02

Default images

To je još jedan udar na posrnulu kompaniju samo nekoliko dana nakon što je njen avion eksplodirao u najtežoj indijskoj avionskoj nesreći u poslednjih desetak godina.

Analitičari upozoravaju da štrajk odražava duboku krizu u "Er Indiji" čiji se gubitak procenjuje na oko milijardu dolara minule godine i kojim se produbljava sukob između uprave i zaposlenih.

Avion "Er Indije" rano u subotu srušio se prilikom sletanja, promašivši pistu u indijskom gradu Magaloru, kada je poginulo 158 ljudi. Nesreću je preživelo osam osoba.

Avion tipa "boing 737" bio je deo flote "Er Indija Ekspres", ogranka nacionalne avio-kompanije "Er Indija, u koju indijska vlada ulaže stotine miliona dolara kako bi održala poslovanje državnog avioprevoznika.

U najnovijoj obustavi rada učestvuje, prema tvrdnji sindikata, 15 000 radnika, dok zvanični predstavnik "Er Indije" kaže da je reč o 1 000 zaposlenih.

Danas je otkazano 76 letova, a u utorak 32, što ugrožava uglavnom domaće linije.

Predstavnik "Er Indije" je rekao da je sada teško govoriti o finansijskoj šteti, ali se zna da je ugroženo oko 30 odsto letova.

Vlada u Nju Delhiju zateva od uprave "Er Indije" da usvoji plan restrukturisanja i da smanji trosksove poslovanja, uključujući i otpuštanje veheg broja radnika.

Procenjuje se da bi skoro polovina od 30 000 zaposlenih trebalo da dobije otkaz, što nailazi na oštar otpor radnika.

Ako "Er Indija" nastavi da radi kao do sada i bez mera štednje, računa se da će gubici premašiti pet milijardi dolara u narednih pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: