Brankica Stanković: Ne odustajem

Brankica Stanković, koja već šest meseci živi sa policijskim obezbeđenjem, kaže da se odnos države prema huliganima i nasilnicima suštinski nije promenio.

Izvor: B92

Sreda, 19.05.2010.

12:10

Default images

Autorka “Insajdera“ Brankica Stanković je u “Kažiprstu” prvi put govorila o obezbeđenju, ličnoj sigurnosti, ali i slobodi medija i svim pritiscima.

Brankica Stanković trenutno ne radi emisiju “Insajder”. Posle serijala o huliganima nadležne institucije u zemlji procenile su da je njena bezbednost ugrožena, pa od tada živi sa policijskim obezbeđenjem.

Ona ističe da to nisu uslovi u kojima novinar može da radi svoj posao.

Brankica Stanković: Ne znam kako bih ja sad mogla da odem da snimam neki intervju sa nekim sagovornikom ili da se vidim sa svojim izvorom, jer ja gde god da idem, moram da idem sa obezbeđenjem. Meni to prosto ne ide jedno sa drugim.

B92: U čemu se razlikuje život sa obezbeđenjem i život bez obezbeđenja?

Brankica Stanković: Razlikuje se u tome što ja, na primer, svoju privatnost imam samo u svom stanu. Kada se uzme u obzir da imam 35 godina i da stvarno mislim da sam svoj posao radila na najpošteniji način, meni je to strašno. Ja ne vidim nijedan razlog zašto mene policija treba da čuva. Sve što sam do sada uradila, ja sam verovala da ništa ne može da mi se desi. Ne vidim razlog zašto bi mi se nešto desilo, kad je posao novinara da radi takve teme. Ja sam par puta i tražila da mi se ukine obezbeđenje upravo zbog toga što ja nemam svest da mi je bezbednost ugrožena. Oni su rekli da to ne dolazi u obzir. I verovatno, mislim ja razumem i odluku države, njihova je obaveza da štite sve građane koji su ugroženi pa isto tako i novinare, ali isto tako je obaveza ove države da suštinski reši problem. Dakle, šta to znači, da ja treba godinama da živim sa obezbeđenjem kao novinar ili će se država obračunati sa onima koji prete ili koji su potencijalna opasnost za bilo koga, pa i za mene.

Emisija “Insajder” od 2004. do danas bavila se pozadinom ubistva premijera Srbije, švercom cigareta, organizacijom tajnih službi, propustima MUP-a Srbije, fudbalskom, pravosudnom i građevinskom mafijom, kao i korupcijom u nadležnim institucijama, biznismenima, pljačkom države, privatizacijom.

Brankica Stanković: Svaka tema koju mi radimo, to je užasno komplikovana oduka za rukovodstvo ove kuće da je donese, kako će to da emituje i da li će da pusti. Naravno da su pustili i to je ono što ja govorim, da mi imamo podršku kuće u kojoj radimo i da nam je zato lakše i to je najvažnija stvar u svemu. Oni isto moraju da mere kakve su posledice svega toga, da li će budžet B92 biti uskraćen za ko zna koliko para od reklama.

B92: Da li si u tom smislu imala autocenzuru?

Brankica Stanković: Ne, nikada, zato što mi funkcionišemo tako da kad je istina u pitanju, ne postoji kompromis i ne postoji moja ili njihova istina, postoje činjenice koje mi prezentujemo javnosti.

Brankica Stanković ističe da to što je trenutno onemogućena da radi ne znači kraj emisije “Insajder”. U rad na toj emisiji uključiće se još novinara sa TV B92 kao i novi autori emisije pa će se samim tim od septembra “Insajder” emitovati češće na programu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: