"Sve balkanske zemlje u NATO-u"

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, uoči posete Albaniji i Hrvatskoj, izjavio je da bi sve balkanske zemlje trebalo da se pridruže Atlantskom savezu.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.04.2010.

14:24

Default images

"Veoma sam ohrabren sadašnjim razvojem na Balkanu. Što se tiče Bosne i Hercegovine, mi smo napravili prekretnicu. Na Kosovu se nastavlja napredak. Rezultat toga je postepeno smanjenje prisustva Kfora. Nadam se da će se ono smanjiti i u ovoj godini", istakao je u Briselu generalni sekretar alijanse Anders Fog Rasmusen.

Prošle sedmice ministri zemalja članica NATO na sastanku u Talinu primili su Bosnu i Hercegiovinu u Akcioni plan, što je korak bliže članstvu u Alijansi.

U aprilu 2009. godine u NATO su primljene Hrvatska i Albanija, dok je prijem Makedonije blokirala Grčka zbog spora oko naziva te bivše jugoslovenske republike. Crna Gora je takođe primljena u Akcioni plan i nalazi se na putu ka punopravnom članstvu.

Generalni sekretar NATO-a Rasmusen danas stiže u prvu posetu Albaniji od kako je u aprilu prošle godine ta zemlja primljena u Atlantski savez. Kako naglašava novinska agencija ATA, njega će primiti svi vodeći albanski zvaničnici - predsednik države Bamir Topi, premijer Salji Beriša i ministar odbrane Arben Imami.

Posle Tirane, generalni sekretar Alijanse, kako je najavljeno u Briselu, posetiće Hrvatsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: