Drugi krug izbora u Mađarskoj

Mađarski birači glasaju u drugom krugu parlamentarnih izbora na kojima se očekuje da konzervativna stranka Fides obezbedi dvotrećinsku većinu.

Izvor: B92

Nedelja, 25.04.2010.

12:16

Default images

Glasanje se organizuje u izbornim jedinicima u kojima nijedan od kandidata nije osvojio najmanje polovinu glasova. Birališta su otvorena od šest sati ujutru do 19 časova, a prvi nezvanični nrezultati očekuju se dva sata kasnije.

Fides predvođen bivšim premijerom Viktorom Orbanom (46) je u prvom krugu izbora, 11. aprila, osvojio najviše glasova, odnosno 206 od ukupno 386 mesta u parlamentu, do sada vladajući socijalisti 28 mesta, dok su odmah iz njih krajnji desničari iz Jobika sa 26 poslanika.

Viktor Orban će nakon sutrašnjih izbora sastaviti vladu, a socijalisti će posle osam godina vladavine otići u opoziciju.

Analitičari procenjuju da Fides ima velike šanse da obezbediti dvotrećinsku većinu što će mu biti potrebno za izmene Ustava i zakona ključnih za sprovođenje reformi.

Fides zato mora da osvoji najmanje 48 od 57 izbornih jedinica u kojima se glasa, što neće biti teško pošto ankete pokazuju da vodi u 56 jedinica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: