“Opasno odbacivanje optužnice“

Beogradski centar za ljudska prava ocenio je opasnim odbacivanje optužnice protiv grupe osumnjičenih za pretnju smrću novinarki TV B92 Brankici Stanković.

Izvor: B92

Petak, 23.04.2010.

14:02

Default images

Odluka Prvog osnovnog suda u Beogradu, doneta bez saslušanja optuženih, nije samo loša sudska odluka, već ukazuje da "sud prećutno odobrava, ne samo pretnje ubistvom, već i sama ubistva nepoćudnih novinara", navedeno je u saopštenju Centra.

Prekvalifikovanjem pretnji smrću novinarki, koja je po zakonu službeno lice, u uvredu "sud se u stvari slaže s izvikivačima parola na stadionu, koji očigledno misle da je Ćuruvija zaslužio da bude ubijen".

"Brankica Stanković dobro čini što odbija 'velikodušnu' pouku suda da podnese privatnu tužbu. Time smo i ona i svi mi pošteđeni poniženja kojima bi bila izložena i novog likovanja nasilnika", naveo je Centar.

Takođe, kako je naglašeno, porazno je i to što je sporna sudska odluka jedna od prvih posle reforme sudstva u Srbiji i zaključuje da reforma "nije postigla cilj da se pravosuđe oslobodi nekompetentnih i moralno neosetljivih sudija".

"Zato uobičajene žalbe višim sudovima, obećanja Ministarstva pravde da će zatražiti odgovornost, pa i disciplinske mere protiv sudije, nisu dovoljni. Centar smatra da se reforma pravosuđa mora ispraviti i dovršiti, makar i po cenu novih potresa", navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, treba preduzeti ozbiljne i obimne mere da se i same sudije zaštite od zastrašivanja, koje je možda postojalo i u ovom konkretnom slučaju.

Centar je upozorio i na mogućnost da je sudska odluka "osveta Brankici Stanković sudija koji su, kako to svedoče njene emisije, doveli dotle da postupci protiv kriminalnih vođa nasilničkih navijačkih grupa propadnu, čak i onda kada su bili optuženi za teška krivična dela koja nemaju veze sa sportom".

Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je juče rešenje kojim se optužnica protiv šestorice za pretnje Brankici Stanković odbacuje, jer se, po mišljenju suda, ne radi o krivičnom delu ugrožavanja sigurnosti već o uvredama na javnom skupu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: