Korejci preuzeli "Zastavu elektro"

U fabrici "Zastava elektro" u Rači danas je zaključen ugovor o kupoprodaji sa korejskom kompanijom "Jura", vredan oko tri miliona evra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2010.

08:37

Default images

Kupac se obavezao da će investirati oko osam miliona evra i uposliti 1.000 radnika. Ugovor o kupoprodaji su potpisali direktorka "Zastave elektro" Sonja Veselinović i generalni direktor komanije "Jura" Lukas Nam, u prisustvu ministra ekonomije Srbije Mlađana Dinkića.

Osim kupoprodajnog ugovora, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i direktor kompanije "Jura" Lukas Nam potpisali su i ugovor o dodeli sredstava za zapošljavanje novih radnika u iznosu od 4,5 hiljada evra po zaposlenom.

Ovom prilikom ministar Dinkić je podsetio da ispunjava obećanje dato radnicima u septembru prošle godine o dolasku strateškog partnera.

Proizvodnja u Rači će početi već u maju u skladištu fabrike, dok se proizvodni pogon bude renovirao.

U te radove biće uloženo do 700 hiljada evra.

Za nešto manje od hiljadu nezaposlenih na evidenciji opštine Rača, koja je među najnerazvijenijim u Srbiji, početak rada fabrike predstavlja novu šansu za život.

Od oko 280 zaposlenih u “Zastava elektro” više od 200 se izjasnilo za napuštanje fabrike uz otpremninu u iznosu od 300 evra po godini staža.

Ukoliko se pokaže da je poslovna klima u Srbiji dobra, "Jura" može postati uzor i drugim korejskim kompanijama.

“Jura” je jedna od vodećih korejskih kompanija koja zapošljava 50 hiljada radnika u svetu i ostvaruje godišnji obrt od 700 miliona evra zahvaljujući proizvodnji kablovskih setova za automobile, uglavnom za Kiu i Hjunadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: