Zahtev svrgnutnom predsedniku

Predsednica prelazne vlade Kirgizije Roza Otunbajeva pozvala predsednika Kurmbanbeka Bakijeva da napusti zemlju, nakon što je opozicija preuzela vlast.

Izvor: B92

Petak, 09.04.2010.

22:44

Default images

Opozicija je, posle nereda u sredu kada je poginulo najmanje 76 ljudi, najavila da će za šest meseci organizovati "demokratske" izbore. Otunbajeva je rekla tokom sastanka sa predstavnikom OEBS-a da "Bakijev još ima mogućnot da napusti zemlju" i da će nova vlast da mu omogući ličnu bezbednost ako podnese ostavku.

Bakijev je pobegao u Džalal-Abad, svoje rodno mesto na jugu zemlje gde pokušava da okupi svoje pristalice zbog čega se strahuje od mogućnosti novih sukoba.

Ministarstvo zdravlja Kirgizije danas je saopštilo da je u neredima poginulo najmanje 76 ljudi, a 1.400 je povređeno, uključujući i 67 povređenih u noći posle nereda u sukobima između pljačkaša i snaga bezbednosti.

U Kirgiziji je danas obeležen dan žalosti za žrtve krvavih sukoba. Više hiljada ljudi izašlo je na glavni trg kirgiske prestonice Biškeku, koji se nalazi ispred predsedništva i zgrade vlade gde su se odvijali glavni sukobi u sredu.

Stabilnost u ovoj bivšoj sovjetskoj republici važna je za Rusiju i za SAD koje tu obe imaju vojne baze.

Američka vojna baza Manas, preko koje se šalju pojačanja za NATO snage u Avganistanu, ponovo je otvoren za letove danas poslepodne.

Otunbajeva je demantovala glasine da će povući dozvolu za američku bazu i rekla da postojeći sporazumi ostaju na snazi.

"Naš prioritet sada je da se normalizuje situacija i obezbedi mir i stabilnost", rekla je Otunbajeva prilikom posete jednoj bolnici u Biškeku u kojoj se nalazi veliki broj povređenih.

Ona je takođe rekla da njena vlada neće pregovarati sa Bakijevim, čiji režim je opozicija optuživala za korpuciju.

Bakijev je 2005. došao na vlast posle uličnih protesta poznatih kao revolucija lala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: