Utorak, 16.03.2010.

00:53

Problemi sa grejanjem u Priboju

Toplane u Priboju i Trsteniku imaju problema sa obezbeđenjem energenata jer su rezerve mazuta na dnevnom nivou, poručeno je iz Udruženja toplana.

Izvor: B92

Default images

Hladni radijatori obeležili su početak grejne sezone u brojnim gradovima u Srbiji, a po svemu sudeći neki će tako provesti i kraj zime. Grejna sezona zakonski traje još mesec dana, a kako kaže predsednik Udruženja toplana Milovan Lečić, najviše problema sa obezbeđenjem energenata imaju toplane u Priboju, u kojem pozajmljenog mazuta ima za još narednih dan i po.

"Pokušavamo da odredimo nekakav nivo grejanja, zalihe su negde na granici dnevne potrošnje tako da ćemo pokušati da završimo grejnu sezonu najbolje što možemo”, rekao je Lečić.

Solidarnost koju pominju u Udruženju toplana odnosi se na pozajmice mazuta koje preusmeravaju toplane koje su u boljoj poziciji.

Međutim, pozajmice nisu velike, i kako kaže direktor preduzeća "FAP stan" u čijoj je nadležnosti toplana u Priboju, Zoran Spajić, mazut koji je pozajmljen grejaće Priboj narednih dan i po.

"Ne gasimo grejanje, ali ako nam se ugase gorionici, to je to. Imamo pozajmicu od Subotice, Kraljeva, Užica, Kragujevca i Smedereva, i od priliva delimično i izdržaćemo do prekosutra. Država je objavila da su nam dali 500 tona iz rezervi, za sedam gradova. Međutim, dali su svima, ali ne i Priboju", kaže Spajić.

Toplane u Srbiji završiće i ovu sezonu sa dugovima, a u Udruženju toplana rešenje vide u poskupljenju grejanja i novom načinu naplate.

"Današnja cena mazuta je 45 dinara, u zadnjih pet godina nije bilo većeg rasta cene u odnosu na ostale cene grejanja koje su imale rast od 10 odsto. Mislim da moramo da prođemo da pređemo na merenje toplotne energije da bi svako mogao da troši onoliko koliko mu treba i da plati koliko potroši", kaže Lečić.

Lečić kaže da grejanje u Srbiji prosečno plaća 75 do 80 odsto korisnika, a da će o eventualnom isključivanju dužnika odlučivati pojedinačno lokalne samouprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: