Evrozona će Grčkoj ponuditi pomoć

Ministri finansija zemalja članica evrozone složili su se da Grčkoj ponude finansijsku pomoć, verovatno u obliku zajmova, ali su odbili da iznesu više detalja.

Izvor: B92

Utorak, 16.03.2010.

00:25

Default images

Premijer Luksemburga i predsedavajući zemalja članica evrozone Žan-Klod Junker rekao je da Grčka nije tražila od ostalih članica te grupe finansijsku pomoć, ali je dodao da bi one mogle "hitro da joj upute pomoć" ako je Atina zatraži.

Junker je odbio da iznese detalje o mogućoj pomoći, navodeći da 16 zemalja EU čija valuta je evro tek treba da usaglase neke tehničke detalje pre sastanka lidera Unije 25. i 26. marta, na kome bi trebalo da bude doneta konačna odluka o veličini i tipu finansijske pomoći Grčkoj.

"Želim da kažem da grčke vlasti nisu tražile finansijsku pomoć ostalih članica evrozone. Smatramo da jačanje mera koje je preduzela grčka vlada važno za napredak fiskalne pozicije Grčke. Mislimo da te mere mogu ojačati samopouzdanje na finansijskom tržištu, pa zbog toga Evrogrupa, Centralna Banka i Evropska komisija pružaju punu podršku vlastima Grčke", kaže predsedavajući Evrogrupe Žan Klod Junker.

Grčka, čiji je državni dug dostigao 300 milijardi evra, planira da se ove godine zaduži za 54 milijarde, kako bi popunila "ogroman" jaz između troškova i prihoda i sprečila dalju recesiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: