SAD: Povlačenje trupa i pre 2011?

Američki ministar odbrane Robert Gejts kaže da je moguće da deo američkih trupa u Avganistanu bude povučen i pre objavljenog roka, odnosno pre jula 2011.

Izvor: B92

Sreda, 10.03.2010.

15:34

Default images

Gejts je to izjavio tokom posete američko-britanskom kampu za obuku avganistanskih vojnika u predgrađu Kabula, ne precizirajući o koliko vojnika je reč. Na konferenciji za novinare sa Gejtsom se pojavio i avganistanski ministar odbrane Abdul Rahim Vardak. Vardak je rekao da je sramota za Avganistan da o njegovoj bezbednosti brinu strani vojnici.

On je naglasio da je cilj da do predaje dužnosti avganistanskim bezbednosnim snagama, na jesen sledeće godine, broj pripadnika avganistanske vojske dostigne 171 000, a broj policijaca 134 000.

"Nadam se da ćemo do tada biti u stanju da preuzmemo odgovornost za fizičku bezbednost u više regiona u zemlji", rekao je Vardak.

Gejts je kazao da će prenos ovlašćenja početi najkasnije u julu 2011. godine, ali da je moguće da to bude i ranije, u zavisnosti od situacije na terenu.

Američki ministar odbrane danas će posetiti i Saudijsku Arabiju, gde će pokušati da dobije odlučniju podršku za pritisak na Iran. Saudijska Arabija je najbliži američki saveznik u Persijskom zalivu.

Očekuje se da će Gejts, koji u Arabiju dolazi posle trodnevne posete Avganistanu, sa kraljem Abdulahom i drugim visokim saudijskim zvaničnicima razgovarati najviše o iranskom nuklearnom programu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: