Vorlikova: SAD za Srbiju u EU

Srbija može da odigra važnu ulogu u regionu ali treba da nađe put da krene napred u odnosima s Kosovom, smatra nova američka ambasadorka u Beogradu Meri Vorlik.

Izvor: Beta, Blic

Petak, 05.03.2010.

00:36

Default images

"Voleli bismo da Srbija nađe put da krene dalje u odnosima s Kosovom i da se fokusira na svakodnevna pitanja, poput carine, sudstva, struje, kako bi popravila kvalitet života svih građana Kosova“, rekla je Vorlikova. Ona poručuje i da SAD snažno podržavaju priključenje Srbije EU i da veruje da Srbija može da odigra veoma važnu ulogu u regionu.

Ona je rekla da SAD žele da jačaju odnose sa Srbijom i da svojim programom pomoći podržavaju reforme potrebne za ulazak Srbije u EU i druge međunarodne organizacije.

"Uprkos razlikama u mišljenju, SAD imaju novi pravac u odnosima sa Srbijom i žele da ih jačaju. Naš veoma obiman program pomoći od 50 miliona dolara godišnje ima za glavni cilj podršku reformama koje će unaprediti integraciju Srbije u EU, kao i u globalne institucije, poput Svetske trgovinske organizacije", kaže ona.

Na pitanje kako vidi ulogu Srbije u regionu, američka ambasadorka je odgovorila da je uloga Srbije važna i naglasila značaj regionalne saradnje u postizanju zajedničkih ciljeva.

"Smatramo da je u interesu Srbije, kao i drugih zemalja u regionu, da se uzajamno podržavaju kako bi postigle zajednički cilj priključenja EU i evroatlantskim organizacijama", rekla je Vorlikova.

Ona je kazala i da će jedan od njenih prioriteta biti završetak istrage o paljenju američke ambasade u februaru 2008. godine.

"Za nas je to veoma važno pitanje. I mi u Beogradu i moje kolege u Vašingtonu ohrabrujemo Vladu Srbije da završi istragu o napadu i da se počinioci privedu pravdi. Istakla sam to na mnogim sastancima sa zvaničnicima i dobila uveravanja da nastavljaju da rade na tome. To pitanje će biti prioritet za mene", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: