Homen: Nacrt zakona u julu

Nacrt zakona o finansiranju stranaka trebalo bi da bude završen do jula kako bi zakon bio usvojen od oktobra ove godine, kaže državni sekretar Slobodan Homen.

Izvor: B92

Petak, 26.02.2010.

11:18

Default images

Ističući da bi taj zakon bio usvojen pre održavanja novih izbora, Homen je ocenio da je propust u postojećem zakonu u toj oblasti iz 2004. godine što je omogućio podnošenje prijava, ali "bez procesuiranja". On je istakao da bi novi zakon trebalo jasno i precizno da definiše odgovornost političkih stranaka u pogledu njihovog finansiranja.

Novi zakon predviđa tri nivoa odgovornosti - prekršajni, uz visoke novčane kazne, zatim krivični, sa mogućnošću izricanja zatvorske kazne u trajanju od šest meseci do pet godina za funkcionere koji ne prijave imovinu, a najteža mera bi bila zabrana rada političke stranke, naglasio je Homen.

On je naveo da je oformljena radna grupa za izradu tog propisa, čiji je predsednik Zorana Marković, koja je i na čelu Agencije za borbu protiv korupcije, i u kojoj su i predstavnici ministarstava pravde, državne uprave i finansija.

U izradi propisa učestvovaće i predstavnici političkih stranaka, nevladinih organizacija kao što su Cesid i Transparentnost Srbija, odnosno široke javnosti, najavio je državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Ističući da je predmet novog zakona "velika korupcija" i da bez donošenja propisa u toj oblasti Srbija ne može ući EU, Homen je ukazao na postojanje tajkuna, preduzeća i kompanija koje ostvaruju interes, dajući novac za kampanju političkim strankama da bi posle izbora tražili od njih usluge.

Najavljujući da je zadatak radne grupe da se opredeli za najbolja zakonska rešenja, Homen je naveo da je predloženo da bi svako davanje sredstava političkim strankama moralo da bude javno objavljeno i da ne dolazi u obzir da partije primaju sredstva iz javnih preduzeća.

Državni sekretar je u izjavi Radio-televiziji Srbije najavio da u martu predstoji dolazak u Srbiju predstavnika GREKO, međunarodnog tela u oblasti borbe protiv korupcije, koje bi obavilo monitoring partija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: