Sukobi na protestima u Atini

Grčka policija upotrebila je suzavac i sukobila se sa demonstranatima koji su u centru Atine protestovali protiv vladinog plana za izlazak iz ekonomske krize.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 24.02.2010.

10:26

Default images

Grupa demonstranata bacala je kamenje, crvenu farbu i plastične boce blizu zgrade parlamenta, a policija je pritvorila najmanje dva učesnika u uličnim neredima, prenela je agencija AP.

Prema izveštajima agencije Rojters, grupa od oko 50 mladih pokušala je da uđe u zgradu univerziteta, kada je policija upotrebila suzavac da bi ih zaustavila.

Više od 20 000 radnika zaposlenih u javnom i privatnom sektoru organizovalo je ranije danas mirni protestni marš ka parlamentu, obeležavajući 24-časovni generalni štrajk protiv oštrih mera socijalističke vlade, uvedenih da bi se prevladala ekonomska kriza u zemlji, najveća za nekoliko decenija.

Skoro svi avionski letovi su otkazani, zastoji su na železnici i pomorskom saobraćaju, ne rade škole, ministarstva i mnoge druge službe.

Mnogi Grci, međutim, smatraju da su ovakva iskazivanja nezadovoljstva štetna i daju podršku vladi u nastojanju da prevlada teško stanje u zemlji.
Premijer Jorgos Papandreu izjavio je da njegov kabinet ima podršku građana za planirane reforme, što su potvrdile i najnovije ankete, prema kojima je dve trećine građana za traženje rešenja u miru, odnosno bez pritisaka, kao što su obustave rada i javni protesti.

Dvadesetčetvoročasovnu obustavu rada najavljuju i novinari.

"Znaci promena i oživljavanje kompanija moraju doći i naši životi moraju poći putem napretka", kaže Jorgos Peros, jedan od organizatora protesta.

Portparol najvećeg nacionalnog Sindikata radnika Statis Anestis kaže da građani Grčke zaslužuju da žive bolje.

"Ljudi su akumulirali mnogo pritiska i gneva. Ovo je ozbiljan problem, pitanje preživljavanja i očuvanja dostojanstva. Siromaštvo u našoj zemlji dostiglo je zapanjujućih 20 procenata. Naša zemlja se suočava sa velikom recesijom i nezaposlenošću, rekordnom u Evropi. To je zaista tragično i to vodi u socijalne nemire", kaže Anestis.

Zaposleni u privatizovanoj kompaniji "Olimpik erlajnz" protestuju zbog neispunjenog obećanja da će biti vraćeni u javni sektor ukoliko se pokaže da je prošlogodišnja privatizacija tog preduzeća bila loša.

"Vlada koja poštuje sebe i želi da zasluži poverenje Evropske unije ne može gledati unazad i kršiti zakone koje je donela. Znamo da je trenutno teška ekonomska situacija, ali mi smo danas na ulici, izbačeni sa našeg posla", kaže Vaso Latsudi, bivši zaposleni u "Olimpik erlajnzu".

Međutim, uprkos finansijskim problemima nastavlja se burni noćni život u Grčkoj. Kapaciteti restorana su popunjeni, gosti naručuju hranu, piće, igraju uz buzuki.

"Ne želimo da pokažemo da živimo u svom malom svetu, pošteđeni svih problema. Mi sa tim živimo, osećamo krizu svakoga dana. Koristimo svu svoju energiju da se nosimo sa lošim stanjem u zemlji i u Evropi, ali zabava nam je u krvi, pesma i ples takođe i zato pokušavamo da se lepo provedemo", smatra Kaiti Zuliata Zania, menadžerka restorana.

Vlada u Atini namerava, između ostalog, da zamrzne plate i podigne poreze, kako bi dovela pod kontrolu ogroman javni dug i budžetski deficit, što je dovelo do velikog nezadovoljstva javnosti.

Uprkos protestima, grčka vlada zapravo nema kud i po svemu sudeći će morati bar da pokuša da sprovede svoje namere, delimično i da bi ispunila zahteve partnera iz EU, koji traže od nje da ove godine deficit smanji za četiri procenta.

Planirane mere uključuju moguće smanjivanje plata i sveobuhvatne reforme u civilnim službama i penzionom sistemu, kako bi se smanjio ogroman dug Grčke.

Ukoliko se znaci finansijskog oporavka ne pokažu do 16. marta, roka koji je postavila EU, Grčka će morati da uvede još oštrije mere, naveo je AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: