Dinkić: Uskoro rekonstrukcija FAS-a

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je skoru rekonstrukciju fabrike "Fijat automobili Srbija", kao porudžbine nove proizvodne opreme.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 16.02.2010.

00:52

Default images

Predvodeći delegaciju Međunarodnog monetarnog fonda prilikom posete kragujevačkoj fabrici "Fijat automobili Srbija", on je ocenio da bi problem nezaposlenosti u Šumadiji uskoro mogao biti rešen zbog velikog interesovanja stranih investitora baš za taj region.

Delegacija MMF-a obišla je proizvodne pogone u kragujevačkoj fabrici automobila, pošto ih je prethodno na sastanku zatvorenom za medije predsednik Fijata u Srbiji Đovani de Filipis upoznao sa novim modelom automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu.

Prema rečima ministra Dinkića kragujevačka fabrika automobila je samo jedan od potencijala srpskog izvoza na čijoj konkurentnosti se radi.

"Da oživljava interesovanje stranih investitora za ulaganja u Srbiju svedoči i činjenica da će fabriku 'Zastava elektro' u Rači preuzeti južnokoreanska kompanija za proizvodnju auto delova JURA", kaže Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja

Zvaničnici grada Kragujevca obavestili su ministra ekonomije da bi najmanje 15 kompanija koje su "Fijatovi" kooperanti već u julu mogli početi gradnju proizvodnih pogona u bescarinskoj zoni Korman polje.

Predstavnici "Fijata" uručili su ministru Dinkiću i njegovim saradnicima nove radne uniforme koje već nose zaposleni u ovoj auto kompaniji.

Potpredsednik Vlade izjavio je da se sa delegacijom MMF-a razgovara o poboljšanju konkurentnosti izvoza srpske privrede.

"Doveli smo Misiju MMF-a u fabriku 'Fijat automobili Srbija' da im pokažemo izvozne potencijale", kazao je Dinkić nakon obilaska fabrike.

Monistar ekonomije kaže da je cilj posete zajedničkoj kompaniji Srbije i italijanskog "Fijata" da se delegaciji MMF-a pokaže da je budućnost rasta izvoza u dovođenju sličnih kompanija, uz odgovarajuće povlastice koje će država davati velikim investitorima.

"MMF sam doveo u Kragujevac da im pokažem šta radimo na restrukturiranju naše privrede i šta radi Vlada na privlačenju investitora i povećanja srpskog izvoza", rekao je Dinkić.

On je naveo da će "Fijat automobili Srbija" u 2012 . godini ostvarivati milijardu i po evra izvoza, a to je četvrtina prošlogodišnjeg ukupnog izvoza Srbije.

Predstavnicima MMF-a su, prema rečima Dinkića, u fabrici predstavljeni planovi "Fijata" u Kragujevcu.

"Moramo i dalje da podstičemo takve investitore koji zapošljavaju ljude jer Fijat treba da zaposli u osnovnoj proizvodnji 2.400 ljudi, a predstoji i zapošljavanje u industriji komponenata", rekao je Dinkić.

Dinkić nije želeo da komentariše dosadašnje pregovore sa MMF-om u okviru treće revizije kreditnog stend-baj arnžmana od 2,9 milijardi evra, koji se završavaju 23. februara.

"Ovo je samo jedan segment posete, a ja sam mislio da je dobro da osim brojki i cifara, oni vide i realan život u Srbiji, jer su do sada bili samo u Beogradu", naglasio je ministar ekonomije.

Dobro je što su se predstavnici MMF, istakao je on, upoznali sa potencijalima Kragujevca, prve prestonice Srbije, i videli da život nije samo statistika, nego da postoje i radnici koji treba da zarade za plate, koje treba da budu veće.

Prema rečima Dinkića, u "Fijatovoj" fabrici u Kragujevcu više nema državnih subvencija.

Direktor kompanije "Fijat automobili Srbija" Đovani de Filipis je najavio da će u narednih nekoliko nedelja početi da se pišu narudžbine za ugovaranje radova na rekonstrukciji fabrike koja će koštati 150 miliona evra.

Predstavnici MMF-a su 9. februara počeli razgovore sa predstavnicima Srbije o trećoj reviziji stend-baj aranžmana i redovne godišnje konsultacije o ekonomskoj situaciji u Srbiji.

Od pozitivne ocene MMF-a zavisi povlačenje treće rate od 350 milona evra. Srbija je do sada povukla 1,12 milijardi evra iz kredita MMF odobrenog 15. maja 2009. godine.

Može li se uz vino razgovarati o BDP-u

Iz “Fijat automobila Srbija” delegacija MMF-a produžila je do mesta Krnjevo kod Velike Plane. Dinkić ponovo vodi misiju MMF-a u vinariju, ovaj put Radovanović, gde će im se na radnom ručku priključiti i guverner Narodne banke Radovan Jelašić.

Ručak je nazvan radni, ali sudeći po bogatom meniju koji je pripremio vlasnik vinarije Mija Radovanović, neizvesno je da li će iko želeti da govori o Bruto domaćem proizvodu.

Poseta vinariji na polovini posete delegacije MMF-a je, prema mišljenju bivšeg premijera a sada vinara, Zorana Živkovića, dobar domaćinski potez. Kaže i da je spreman da sledeće godine on ugosti MMF.

“U sklopu svake velike posete zemlja domaćin se trudi da upozna delegaciju koja dolazi sa nekim svojim lepim stranama. Jedna od tih lepih stvari u Srbiji jeste i vino”, kaže Živković.

“I podrum Mije Radovanovića jeste jedan dobar primer da u Srbiji nešto može da se radi na svetski kvalitetan način a da ima tu neku autentičnost Srbije. Ali to naravno neće promeniti tvrdi stav MMF-a oko svih onih stvari koje naša država mora da sprovede, ne zbog MMF-a, nego nas samih”, podseća on.

Ove kurtoazne posete ne mogu omekšati tvrd stav MMF-a, slaže se i Dragomir Janković sa Evropskog ekonomskog institute u Briselu. MMF-u su bitne brojke koje govore kuda idu srpske finansije.

“MMF ima ozbiljnije pokazatelje vezane za privredni rast, rast BDP-a i to se u svim normalnim državama koristi kao pokazatelj. Ne vidim šta bi ta poseta mogla da znači MMF-u u stručnom smislu, možda ljudi imaju svoje privatne razloge”, kaže Janković.

Nakon prethodnih, oktobarskih pregovora, koji su uključili i posetu vinariji Aleksandrović, Srbija je dobila ratu kredita, a srpske vlasti su pristale da zamrznu plate i penzije i otpuste višak administracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: