Ćulibrk: Srbija mora da štedi

Dok je u MIP-u Srbije najavljeno da je u toku revizija troškova, urednik "Ekonomist magazina" Milan Ćulibrk smatra da bez obzira na krizu Srbija mora da štedi.

Izvor: B92

Subota, 13.02.2010.

00:16

Default images

Nakon što se u javnosti povela polemika o odluci Vlade Srbije da se za rezidenciju našeg ambasadora pri Unesku u Parizu mesečno plaća sedam hiljada evra, iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije saopšteno je da je u toku revizija troškova. Politički direktor tog ministarstva Borko Stefanović kaže i da je Ministarstvo već uspelo da ostvari znatne uštede.

"Ova revizija dobila je, usvajanjem uredbe kojom se to reguliše na prethodnoj sednici Vlade Srbije, i svoj legalni okvir", rekao je Stefanović preciziravši da je preispitivanje troškova i njihove opravdanosti u okviru Ministarstva obavljano i u proteklih godinu i po dana.

Milan Ćulibrk, urednik "Ekonomist magazina", kaže za B 92 da ova situacija podseća i na onu kada je država prošle godine prvo usvojila budžet, da bi kasnije utvrdila da može više da štedi:

"Sada se ispostavilo da se, takođe, bez ikakve potrebe troše ogromna sredstva na zakup stanova i onda se ispostavilo da je to bilo sasvim pogrešna priča ovde lansirana, da se troši na sednicama Vlada na kafu, da se ne dobija besplatna kafa za ministre, a ovamo se troši 7 000 evra za zakup jednog stana u Parizu. Očigledno postoje dvostruki standardi i dok javnost ne pritisne vladu ona ne seče troškove koji još uvek postoje i koji još uvek mogu da se skrešu na neku normalnu meru", smatra Ćulibrk.

Ćulibrk smatra i da, bez obzira na krizu, Srbija mora da štedi.

"Zaista bi bilo suludo trošiti makar jedan dinar iz budžeta za nekakvo rasipništvo. I diplomatska predstavništa Srbije u inostranstvu moraju da povedu računa o svojim troškovima. Pri tome postoje i druga predstavništva koja su u katastrofalnom stanju i tamo se godinama ništa ne ulaže, a ovamo se troše pare bez ikakve potrebne. Da nije kriza moralo bi da se povede računa o trošenju svakog dinara ne samo u diplomatsko-konzularnim predstavništima nego i unutar zemlje počev od prvog po poslednjeg budžetskog korisnika", kaže Čulibrk.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić potvrdio je da se sprovodi revizija u ministarstvu, ali je ponovio da je rezidencija ambasadora Srbije pri Unesku, za čiji zakup se izdvaja sedam hiljade evra mesečno, neophodna za obavljanje niza važnih državnih poslova.

On je sinoć u Nišu istakao da se trenutno vodi dnevna teška ozbiljna diplomatska bitka zbog očuvanja srpske kulturne baštine na Kosovu u kojoj ambasada pri Unesku ima vrlo važnu ulogu.

Borko Stefanović je ponovio i da propisi Francuske ne dozvoljavaju da ambasadorka Srbije u Unesku Zorica Tomić aktivnosti predstavljanja Srbije obavlja u nekim objektima koje Srbija već poseduje ili iznajmljuje u Parizu. Stefanović je ukazao da oko 190 država u Parizu ima zasebne ambasade u Francuskoj i pri Unesku i da svaki ambasador ima sopstvenu rezidenciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: