Danas: Ko može da zaviri u karton?

U stručnoj i široj javnosti otvorena je polemika o tome kako sprečiti zloupotrebe podataka iz zdravstvene dokumentacije, piše "Danas".

Izvor: B92

Petak, 12.02.2010.

01:44

Default images

Nedavni incident kada su, navodno, dve medicinske sestre slučajno "upale" u elektronski zdravstveni karton pacijentkinje i saznale njene najličnije podatke, otvorio je polemiku o zloupotrebi medicinskih informacija.

Dok protivnici elektronike tvrde da je naša intima kroz računar nadohvat ruke ne samo našem lekaru, nego i drugima iz iste ustanove, više sagovornika lista smatra da je softver u ogromnoj prednosti nad - papirom.

Zdravstveni informacioni sistem za sada je uveden u više od 50, od oko 300 zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Ministarstvo zdravlja navodi da podaci koji se odnose na zdravstveno stanje predstavljaju naročito osetljive podatke, kao i da su nadležni zdravstveni radnici odgovorni za odavanje službene tajne u skladu sa zakonom.

"U slučaju da službeno lice neovlašćeno drugom saopšti, preda ili na drugi način učini dostupnim podatke koji predstavljaju službenu tajnu, propisana je kazna zatvora od šest meseci do pet godina", navode iz Ministarstva zdravlja.

Kako ističu, postoji mogućnost praćenja svih promena u informacionom sistemu, jer se "upisuje identifikacija osobe koja je unela podatak ili izmenila podatak, datum i vreme".

"Pitanje zaštite podataka iz medicinske dokumentacije, kao i mnoga druga suštinska pitanja, u Srbiji je do sada bilo na margini", smatra Dragan Arsić, direktor Zdravstvenog centra Studenica u Kraljevu.

On ističe da je prošle godine, posle smrti supruge na porođaju u Kragujevcu, suprug tražio njenu medicinsku dokumentaciju. U ZC Studenica smatrali su, a takav stav su potvrdili i iz Ministarstva zdravlja, da dokumentaciju mogu da daju samo na uvid.

Pošto se muž preminule pozivao na Zakon o dostupnosti informacija (koji je u suprotnosti sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti), ipak su mu izašli u susret i dali dokumentaciju, pod uslovom da je ne zloupotrebi.

Epilog je da su podaci objavljeni na blogu jedne medijske kuće.

Arsić podseća da je papirologija u medicinskim kućama posebno pitanje, a prema starom zakonu takva dokumentacija čuvana je - trajno. Tako je vremenom u ZC Studenica postala zgrada pretrpana istorijama bolesti, čak i za preminule pacijente.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: