Sreda, 10.02.2010.

00:50

Moguće rešenje fiskalizacije?

Član Advokatske komore Vojvodine Vladimir Horovic smatra da je moguće da advokati i Vlada Srbije pronađu rešenje za pitanje fiskalizacije.

Izvor: B92

Default images

Vlada Srbije bi, prema najavama ministra trgovine Slobodana Milosavljevića, na sednici u četvrtak trebalo da na šest meseci odloži odluku o uvođenju fiskalnih kasa taksistima, advokatima i prosveti. Milosavljević je naveo da je sa Advokatskom komorom Srbije dogovoreno da radna grupa analizira obavezu uvođenja fiskalnih kasa i predloži izmene zakona i propisa.

Dan pošto su taksisti najavili da će ponovo blokirati Beograd i druge veće gradove u znak protesta zbog uvođenja fiskalnih kasa, ministar trgovine Slobodan Milosavljević saopštio je da Vlada, bar za sada, odustaje od sopstvene namere.

Otprilike do 1. septembra, kako kaže ministar, Vlada će zajednički analizirati uticaj fiskalizacije na poslednje grupe predviđene zakonom.

Član Advokatske komore Vojvodine Vladimir Horovic smatra da je moguće da se advokati i Vlada nađu na pola puta po pitanju fiskalizacije.

"Advokati mogu izdavati račune, ali na izvršenoj naplati, nikako u slučaju za izvršenu uslugu koju bi advokat obračunavao i plaćao porez unapred. Tada bi se došlo u situaciju da naplaćuju nešto što u slučaju eventualno izgubljenog spora ili mestimično ostvarenog spora ne može nikako da naplati", kaže on.

Osim što je najavio odlaganje fiskalizacije za taksiste, advokate i prosvetu, ministar Milosavljević izašao je u javnost i sa idejom da se ublaže kazne svima koji ne izdaju fiskalne račune.

"Mogu samo da najavim nešto što lično mislim da ima smisla, a to je da se praktično tim izmenama, između ostalog, onemogući ili ukine mogućnost zatvaranja radnji u slučaju neizdavanja računa“, kaže ministar Milosavljević.

On je objasnio da je predlažući to imao u vidu tešku situaciju u privredi Srbije, ali prema mišljenju ekonomiste Boška Mijatovića takav potez bi baš u krizi bio kontraproduktivan.

"Svako popuštanje kod zahteva za plaćanje poreza narušava poreski moral, odnosno podstiče ostale da se pridruže pokušaju da izbegnu plaćanje poreza", rekao je on.

"Dakle, takva strategija nije dobra ni za državu ni za one koji plaćaju poreze. Budžet ima velikih problema sa naplatom prihoda i zaista nisu potrebne izjave ministra Milosavljevića koji ne razume ni ekonomiju ni državnu upravu", smatra Mijatović.

Taksisti još nisu saopštili da li, posle najave o šestomesečnom odlaganju, odustaju od štrajka najavljenog za 23. februar s obzirom na to da oni traže da im se fiskalne kase uvedu tek 2013. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: