Subota, 06.02.2010.

15:32

Đilas: Nema poskupljenja komunalija

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da u glavnom gradu, osim grejanja, neće biti povećanja cena komunalija.

Izvor: Tanjug

Default images

"Nemamo plan da u ovom trenutku povećavamo cene ostalih komunalnih usluga. Mi smo u prethodnom periodu čak i smanjili cenu vode i odnošenja smeća", rekao je Đilas. Gradonačelnik je najavio i da je moguće dalje smanjenje cena komunalnih usluga, ukoliko se posle završnih računa komunalnih preduzeća bude pronašla mogućnost za to.

Kada je reč o ceni grejanja, gradonačelnik Beograda je naveo da je ona vezana za cenu energenata i da, ukoliko ona raste, mora da raste i cena grejanja.

"Mi smo danas u teškoj poziciji da tražimo povećanje cena grejanja više od šest odsto u vreme u kome ljudi jedva sastavljaju kraj sa krajem. S druge strane ako to ne uradimo možemo da dođemo u situaciju da nema više grejanja", naveo je Đilas.

Gradonačelnik od nadležnih republičkih organa očekuje da saopšte tačnu formulu po kojoj se na tržištu utvrđuje cena gasa, navodeći da je to neophodno uraditi pre nego što bude povećana cena grejanja.

Prema njegovim rečima, država treba da iskoristi mehanizme kontrole "Srbijagasa", kako bi posle toga odredila pravu cenu energenata, a grad mogao da odredi pravu cenu grejanja.

"Država mora da reši da li će da ima dogovorenu ili tržišnu priču. Priča malo ovamo-malo tamo je nemoguća. Ne možete da kažete da se energenti formiraju slobodno i tržišno i da porastu za 30 odsto za četiri meseca, a da grejanje može da poskupi šest odsto. To je nemoguće", kazao je Đilas.

On smatra da bi država morala da zauzme stav da li želi da sufinansira cenu gasa i drugih energenata kako bi omogućila jeftinije grejanje građana.

Đilas očekuje kredit za "Gazelu"

(Tanjug,arhiva)
Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas očekuje da će do 15. marta dobiti pozitivan odgovor od evropskih banaka za kredit za rekonstrukciju "Gazele".

"Što se tiče kredita zauzet je stav, a to je prihvatio i premijer Mirko Cvetković, da se ostavi rok do kada će se čekati sredstva iz kredita banaka koje su kredit potpisale. Očekujem da ćemo do tog roka dobiti pozitivan odgovor, ali je mnogo važnije da ako tih sredstava ne bude više nema čekanja i da će ona biti pronađena na nekoj drugoj strani", rekao je Đilas.

Ukoliko se ne oslobode sredstva iz kredita taj most će svakako biti rekonstruisan, ali sredstvima iz drugih izvora, rekao je Đilas.

Đilas je naveo da će pare u slučaju da sredstva iz kredita ne budu odobrena biti pronađena u drugim izvorima i dodao da se deo sredstava već sad može obezbediti iz republičkog i gradskog budžeta.

"Ova zemlja jeste siromašna, ali nije za 30 ili 40 miliona evra, koliko treba da bi se most rekonstruisao i zato je svako dalje čekanje nedopustivo", istakao je Đilas.

Gradonačelnik Beograda je rekao da ne vidi nijedan razlog zbog kojeg evropske banke ne bi oslobodile ta sredstva i ukazao da je problem smeštaja Roma, koji su živeli ispod tog mosta, valjano rešen.

"Zaista ne vidim nijedan razlog zbog koga sredstva ne bi bila odobrena, gledajući situaciju u kojoj su danas pripadnici romske populacije koji su živeli u strašnim uslovima. Nema nijednog čoveka koji može da kaže da im danas nije bolje nego ranije", kazao je Đilas.

Prema njegovim rečima, trenutno se i pored katastrofalnih vremenskih uslova radi na popravkama mosta kako bi taj posao bio što pre završen, a saobraćaj koliko toliko normalizovan.

"Dobro je da će kamionski saobraćaj u jednom smeru napokon biti izmešten iz grada", rekao je Đilas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: