Prednosti celodnevne nastave

U beogradskoj školi “Mika Alas” sprovodi se program celodnevne nastave. Roditelji strahuju da bi takva odeljenja mogla biti ukinuta zbog racionalizacije.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.02.2010.

16:35

Default images

U osnovnoj školi "Mika Alas" u Beogradu od prvog do četvrtog razreda ima čak 12 odeljenja celodnevne nastave u kojima deca provode veći deo dana i gde osim obaveznih predmeta imaju vreme za različite kreativne aktivnosti. Zbog racionalizacije koju je najavilo Ministarstvo prosvete, u toj školi strahuju da bi ova odeljenja mogla biti ukinuta.

Već dve godine mališani u ovoj beogradskoj školi rade po posebnom programu. Nastava počinje u 8 ili 9, u zavisnosti kako roditeljima više odgovara i traje do četiri ili pet po podne.

Radni dan ove dece, međutim, nije ispunjen samo matematikom, srpskim jezikom ili građanskim vaspitanjem, kaže učiteljica Tanja Golubović.

"Svakoga dana između redovnih časova učenici imaju slobodno vreme koje je organizovano i koje koriste za ručak u školskoj trpezariji, za društvene aktivnosti, za razne kreativne radionice za šta se opredele, za sportsko-rekreativne manifestacije, kao i za redovne posete muzejima, pozorištima, bioskopima, izložbama, galerijama", objašnjava ona.

Deca u celodnevnoj nastavi engleski jezik uče od prvog razreda, francuski od trećeg. Knjige i školski pribor donose u školu ponedeljkom, a kući odnose petkom.

Sve domaće zadatke rade u školi, uz nadzor učitelja, a s obzirom da se škola nalazi u centru grada, velika pažnja posvećena je ambijentalnoj nastavi.

Direktorka škole "Mika Alas", Vesna Nedeljković, objašnjava da je poslednjih desetak godina sve više roditelja zainteresovanih za celodnevnu nastavu.

Svake godine u ovu školu se upiše jedno odeljenje klasične nastave i čak tri celodnevne. Međutim, i troškovi su veći, jer takva odeljenja imaju dva učitelja, umesto jednog.

“Oni imaju puno radno vreme, jer u okviru njihovog radnog vremena, oni posle same nastave u odeljenju ostaju i rade sve one zadatke koji su predviđeni njihovom 40-časovnom radnom nedeljom", objašnjava Nedeljkovićeva.

“Pitanja roditelja na Savetu su bila da li će se gasiti celodnevna odeljenja jer se toga plaše. Radno vreme u Srbiji je pomereno, ljudi rade od osam do pet, neko treba da prihvati tu decu”, upozorava ona.

Roditelji se boje da bi zbog najavljene racionalizacije i "Mika Alas" mogao da smanji broj ovih odeljenja, a s obzirom na sve prednosti, pitaju se zašto država ne podstiče širenje ovog vida nastave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: