Utorak, 02.02.2010.

11:11

Uhapšene vehabije u Gornjoj Maoči

Pripadnici bezbednosnih agencija BiH su uhapsili sedam vehabija, u selu Gornje Maoče u kome važe šerijatski zakoni a deca pohađaju nastavu na arapskom.

Izvor: B92, Beta

Default images

U tom selu, prema navodima bosanskih medija, važe šerijatski zakoni a deca idu u školu koja nije u sistemu bosanskih obrazovnih ustanova. Federalna policija sumnja da uhapšeni predstavljaju pretnju teritorijalnoj celovitosti i ustavnom poretku BiH. Pri pretresu sela policija je pronašla veću količinu oružja.

Selo Gornja Maoča u distriktu Brčko opkolilo je, u utorak ujutru, u koordinisanoj policijskoj akciji, oko 600 pripadnika federalnih i entitetskih bezbednosnih agencija. Više od polovine njih su specijalci iz cele Bosne i Hercegovine.

U ovom izolovanom selu, u kome živi najbrojniha vehabijska zajednica u federaciji, policija je uhapsila šest bosanskih državljana koji će, nakon saslušanja u policiji biti predati pravosudnim organima a uhapšeni stranac bosanskoj službi za strance.

Uhapšeni se sumnjiče za ugrožavanje teritorijalnog integriteta BiH, napad na ustavni poredak i izazivanje etničke, rasne ili verske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Među uhapšenima su, kako prenosi Federalna TV, Nusret Imamović (1971), Eldin Imamović (1976) i Džemal Kazaferović (1985).

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da je u policijskoj akciji "Svetlost" zaplenjeno vatreno i hladno oružje, video i audio materijal, računarska i informatička oprema, kao i oređena sredstva veze.

"Svetlost" je najveća udružena policijska akcija u BiH od 1995, sprovedena po nalogu Tužilaštva i suda Bosne i Hercegovine a uključila je osim federalnih službi bezbednosti i sve entitetske kao i graničnu policiju.

Policija Republike Srpske dala je logističku podršku obezbeđujući deo teritorije koji se graniči sa Gornjom Maočom. Akcija Svetlost pripremana je u najstrožoj tajnosti.

Selo Gornja Maoča je izolovano mesto u kojem do sada nisu važili zakoni Bosne i Hercegovine. Od ranije je poznato kao najveće uporište vehabija u Bosni čiji je neformalni vođa Nusret Imamović.

U Maoči, pišu bosanski mediji, postoji škola na arapskom jeziku, koja deluje van bosanskih obrazovnih ustanova, zbog čega je Imamović bio predmet istrage Kantonalnog tužilaštva Tuzle.

Sredinom 2008. godine oslobođen optužbi usled nedostatka dokaza.

Gornja Maoča odavno pod nadzorom

Selo Gornja Maoča u kome se sprovodi najveća policijska akcija u posleratnom periodu, nalazi se na granici između Tuzlanskog kantona i distrikta Brčko i to selo je u potpunosti naseljeno pripadnicima vehabijskog pokreta u BiH.

Selo je odavno pod nadzorom domaćih i stranih obaveštajnih agencija, zbog operativnih saznanja da se u njemu sprovode aktivnosti koje mogu ugroziti bezbednost BiH.
(Beta)
Međutim, nedavno je ministar bezbednosti Sadik Ahmetović rekao da u BiH ne postoje nikave terorističke organizacije i da su informacije o tome čista nagađanja.

S druge strane, član Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević u više navrata je tvrdio da su sva saznanja oko Gornje Maoče tačna i da tamo postoji jaka vehabijska zajednica koja je formirana, nakon deložacije mudžahedina iz srpskog sela Bočinja kod Maglaja.

On tvrdi da je Gornja Maoča projekat koji je nastao u Sarajevu, odnosno da je to samo "samo jedan pipak hobotnice koja postoji", te da je od "tamošnjih islamskih fanatika, koje treba držati na oku, jer su iskočili iz sistema, daleko opasniji onaj ko je taj sistem stvorio i ko ga kontroliše".

U Maoču je ranije stizalo dosta novca iz Saudijske Arabije i Jordana od kojeg je napravljena jedna džamija, koja nije pod kontrolom Islamske zajednice BiH.

Vođa te vehabijske zajednice Nusret Imamović napisao je nedavno na jednom forumu da "samoubilački napadi nisu zabranjeni, ali ih ne treba koristiti osim u izuzetnim prilikama i situacijama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

21 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: