Đilas: Rok za kredit za "Gazelu"

“Gazela” je bezbedna za saobraćaj, tvrde nadležni. Stanovi za raseljene Rome ne mogu biti uslov za kredit za rekonstrukciju mosta, kaže Dragan Đilas.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 30.01.2010.

00:27

Default images

Most “Gazela” je bezbedan, izjavio je gradonačelnik Beograda posle sednice gradskog veća na kojoj je zaključeno da mora da se odredi rok do kada će se čekati saglasnost evropskih banaka za kreditiranje rekonstrukcije “Gazele”. Đilas kaže da neće pristati da uslov za dobijanje kredita budu stanovi za raseljene Rome i da će u tom slučaju neko morati da ga smeni.

Đilas je pooručio Beograđanima da ne brinu. “Gazela” se neće se srušiti, obaviće se neophodna sanacija, a kamionski saobraćaj biće usmeren kroz tunel “Straževica” koji je ekspresno asfaltiran.

Zbog oštećenja mosta, Gradsko veće predložiće republičkim vlastima da na kredit evropskih banaka za rekonstrukciju ne čekaju duže od polovine marta.

“Doneli smo i zaključak da tražimo od republičkih nadležnih institucija da se oroči rok do kad se čeka na saglasnost evropskih banaka za dobijanje kredita. Ako je taj rok 15. mart, kako se sad pojavljuje u novinama, onda je 15. mart”, kaže Đilas.

“Ukoliko tog dana dobijemo papir da imamo kredit, valjda ćemo saznati i kako izgleda rekonstrukcija ‘Gazele’ i krenuti u nju, ali ako 15. marta nemamo papir, kažemo: ‘Gospodo, hvala. Taj kredit nam ne treba, novac ćemo tražiti na nekom drugom mestu.’ Tražimo naša sopstvena sredstva i krećemo u rekonstrukciju”, navodi on.

“Ukoliko je tih 33 miliona evra za koje kažu da je za godinu i po dana naraslo na 63, baš bih voleo da mi neko objasni šta se desilo za godinu dana ‘Gazeli’ da bude duplo skuplja”, pita se gradonačelnik Beograda.

“Ako je to toliki problem, grad Beograd je spreman da mi uzmemo kredit, da mi finansiramo i sufinasiramo i završimo taj posao kao što smo sve ostale poslove koje smo obećali Beogradu”, poručuje Đilas.
Saobraèajne gužve na Gazeli (Tanjug, arhiva)
Povodom optužbi da je grad odgovoran za propadanje “Gazele” i kašnjenje kredita jer Romi nisu raseljeni u skladu s međunarodnim standardima kako je zahtevala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Đilas je podsetio da je u septembru na sastanku sa direktoroom ta evroske banke, rečeno da je grad dobro obavio taj posao.

Raseljeni Romi sada su u sistemu socijalne zaštite, imaju lična dokumenta i mogu da se prijave na konkurs za socijalne stanove, podsetio je Đilas.

“Grad Beograd ni jednim jedinim ugovorom, paprirom koji je potpisao sa ‘Putevima Srbije’ nikad nije preuzeo obavezu na koji način će se izvršti raseljavanje, niti garantovao stanove bilo kome. Ukoliko je to zaista uslov da se povuku sredstva kredita, da oni dobiju stanove, onda će prvo neko morati da smeni gradonačelnika Beograda, pa tek onda da se ti stanovi dodeljuju”, poručio je gradonačelnik. Đilas je preneo da je pre četiri dana gradonačelnik Rima preselio Rome u kamp kućice na 50 kiliometara od centra grada i niko se zbog toga nije uzbudio, i da se od Beograda ne može tražiti ono što je u više od standarda u zemljama Unije.

“Ovo mučenje da mi ne znamo ni šta još treba da uradimo i da li treba nešto da uradimo, gde se svi trude samo da prebace: ‘E, nije grad nego republika. E, nije republika nego je grad”, a ljudi ne mogu da pređu ‘Gazelu’, to je stvarno muka i meni kao građaninu Beograda i to više ne može”, smatra Đilas.

Kredit za “Gazelu” ipak treba povući, zaključuje Đilas, i potvrdio je da je juče održan sastanak kod predsednika Tadića o Koridoru 10, gde je bilo reči i o “Gazeli”, a gradonačelnik je razgovarao i sa ministrom Mrkonjićem sa kojim je došao do istih zaključaka.

Mrkonjić: Ne stvarati paniku

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio je da ne treba stvarati paniku zbog oštećenja na mostu "Gazela", jer stanje nije tako alarmantno kao što se predstavlja, napominjući da se takve stvari dešavaju u zimskom periodu.

"Stanje na 'Gazeli' nije tragično, to su uobičajeni procesi koji se dešavaju kod objekata koji su pod velikim opterećenjem", rekao je Mrkonjić Tanjugu.
Milutin Mrkonjiæ (Tanjug)
Ministar je naveo da je pre pola godine formirana Radna grupa na čelu sa inženjerom Dejanom Kovačevićem iz Ministarstva za infrastrukturu u kojoj su predstavnici gradskih vlasti i "Puteva Srbije".

Mrkonjić je kazao da je ta Radna grupa ima dinamički plan za rekonstrukciju "Gazele" koji se za sada poštuje, ali da Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja treba da odobri kredit, traži slepo poštovanje ogovora o raseljavanju Roma iz nehigijenskog naselja.

To je sada rešeno i očekujem da će u narednih petnaestak dana stići odobrenje da možemo da koristimo ta sredstva i onda ćemo moći da počnemo rekonstrukciju cele "Gazele", kazao je Mrkonjić.

EBRD: U februaru o kreditu

U Evropskoj banci za obnovu i razvoj je za B92 potvrđeno da će predstavnici njene misije početkom februara sa nadležnima u Beogradu pregovarati o konačnom odobravanju kredita od 33 miliona za rekonstrukciju mosta.

Most u koji nije ulagano poslednjih 40 godina već duže čeka na rekonstrukciju.

Bojana Todorovska iz EBRD-a objašnjava da će delegacija te banke početkom februara pregovarati o odobravanju sredstava.

"Konačna misija EBRD obaviće se početkom februara i uključiće sastanke sa predstavnicima grada Beograda i Ministarstva za rad i socijalnu politiku. Zaključci sa sastanka će odmah biti predstavljeni menadžmentu Evropske investicione banke i EBRD-u na odobrenje”, rekla je Todorovska.

Ona je potvrdila i da plan akcije raseljavanja dobro napreduje.

"Grad Beograd je obavio dobar posao i većina ovih pitanja je već rešena", kaže Todorovska i dodaje da sve strane rade na tome da kredit bude odobren što pre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: