Sudije podnose ustavnu žalbu

Sudije koje nisu izabrane za nosioce sudijske funkcije podneće ustavnu žalbu na odluku Visokog saveta sudstva, najavili su predstavnici Društva sudija Srbije.

Izvor: B92

Petak, 29.01.2010.

14:56

Default images

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević istakla je da je odluka Visokog saveta sudstva koja je dostavljena neizabranim sudijama tipska i identična u svakom pojedinačnom slučaju i da na osnovu nje sudije ne mogu utvrditi konkretne razloge zašto nisu izabrane.

Prema njenim rečima, odluka Visokog saveta sudstva ne sadrži pouku o pravnom leku, već samo spisak neizabranih sudija sa konstatacijom da im je prestao radni odnos.

Ukazavši da su na spisku 837 neizabranih sudija imena sudija koje su izabrane za nosioce javnotužilačke funkcije, Boljevićeva je upitala kako je moguće da osoba koja ne ispunjava uslove stručnosti, dostojnosti i osposobljenosti za nosioca sudsjke funkcije može da obavlja javnotužilački posao.
On je najavila da će na poziv Društva sudija Srbije u Beogradu od 4. do 6. februara boraviti delegacija Evropskog udruženja sudija i tužilaca za demokratiju i slobodu - MEDEL, koja će nakon razgovora sa relevantnim društvenom faktorima dati svoje viđenje sprovedeneog reizbora, kroz prizmu evropskih standarda i strukovnog položaja sudija i tužilaca.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja tužilaca i zamenika javnih tužilaca Goran Ilić ocenio je da se negativne posledice opšteg izbora mogu ublažiti povećanjem broja tužilaca, s obzirom na povećane nadležnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: