Petak, 15.01.2010.

11:40

BiH bez rezolucije o Srebrenici

Ako Srbija usvoji rezoluciju o Srebrenici, BIH će ostati jedina zemlja u regionu bez rezolucije o genocidu, ocenjuje radio Slobodna Evropa.

Izvor: Tanjug, Slobodna Evropa

Default images

I pored brojnih predloga, parlament BiH nije usvojio rezoluciju o Srebrenici niti će to, po svemu sudeći, uskoro učiniti, pre svega zbog protivljenja predstavnika Republike Srpske, koji kažu da će je prihvatiti samo ako se odnosi na sve stradale tokom rata u BiH, podsetio je radio, sa sedištem u Pragu.

"Ukoliko Skupština Srbije usvoji Rezoluciju o Srebrenici, Bosna i Hercegovina mogla bi biti jedina zemlja u regionu koja to nije učinila", navodi radio.

Premijer RS i predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik ne osporava činjenicu da se u Srebrenici dogodio genocid, što je priznao i Međunarodni sud pravde, ali naglašava da podržava samo rezoluciju koja bi obuhvatila sve zločine počinjene tokom rata u BiH.

"Ne sporimo Srebrenicu kao mesto najvećeg koncentrisanog zločina, ali u ovoj zemlji je bilo i drugih zločina", kazao je Dodik.

Napominjući da Dodik nije jedini koji opstruira rezoluciju, već da to čine i drugi političari, među kojima ima i Bošnjaka, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva Mirsad Tokača smatra da rezolucija o genocidu mora biti usvojena jer predstavlja test da li je zemlja raskrstila sa zločincima.

Rezoluciju o Srebrenici usvojio je i Evropski parlament i pozvao sve evropske zemlje da 11. jul obeleže kao Dan sećanja na genocid u Srebrenici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: